Objavljeno: 6.8.2018 13:00

Umetna inteligenca za boljše ceste

Raziskovalci kanadske univerze Waterloo so prišli do zanimive zamisli, kako olajšati, pohitriti in poceniti vzdrževanje cestne infrastrukture. Danes luknje in druge poškodbe cestišča beležijo in ocenjujejo cestni delavci »ročno«, kar je počasno in drago. Raziskovalci namesto tega predlagajo uporabo računalniškega vida in umetne inteligence, ki lahko iz posnetkov cestišča samodejno razbere, kje je potrebno opraviti popravilo.

Tak način ocenjevanje in beleženja poškodb je bistveno hitrejši, saj zadostuje že navaden posnetek cestišča med vožnjo, poleg tega pa lahko program samodejno oceni stopnjo napredovanja poškodbe in s tem spremeni prioriteto popravil.

Raziskovalci so razvoj na osnovi prvotne ideje začeli preprosto z analizo posnetkov, ki jih nudi Google v okviru storitve StreetView, kjer so ugotovili, da lahko z dokaj veliko natančnostjo ocenijo, kje se nahaja poškodba cestišča. Kasneje so dodali tudi druge vire informacij, posnetke lokalnih cestnih podjetij in prišli do stopnje zanesljivosti, ki ni slabša od človeških beležk, je pa postopek neprimerno hitrejši in s tem cenejši.

Avtorji raziskave menijo, da lahko opisani sistem v prihodnje uporabijo tudi pri analizi potreb za popravilo pri drugih infrastrukturnih objektih, kot so mostovi in morda tudi stanovanja in poslovne zgradbe. S preprostimi rednimi posnetkih bi lahko cestna in druga vzdrževalna podjetja bistveno bolj pogosto izvajala pregled in s tem preprečevala večje poškodbe in nevšečnosti uporabnikov, ki iz tega izhajajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji