Objavljeno: 20.6.2019 05:00

Umetna inteligenca prikraja govorjeno besedo

Algoritmi oziroma umetna inteligenca znajo že marsikaj, denimo zamenjati obraz na videoposnetku z neko drugo osebo. Sedaj pa so raziskovalci pokazali algoritem, ki omogoča enostavno spreminjanje izrečenih besed v videoposnetku kar z urejevalnikom besedila.

Na Stanfordu, Princeton, Inštitutu Max Planck in v podjetju Adobe Research so razvili algoritem, ki to omogoča. Potrebuje le vsaj 40 minut dolg posnetek, na katerem je posnet obraz človeka, ki govori, in ustrezen prepis. Iz tega se nauči mimike in obraznih potez človeka, ki spremljajo posamezne glasove. To je potem dovolj, da zmore ustvariti ustrezne kadre za poljubno besedilo.

Algoritem, ki so ga razvili, je sposoben ustvarjati le sliko. To pomeni, da moramo imeti zvok od nekod drugod. Lahko ga posnamemo ob drugi priložnosti, zlepimo iz znanih fonemov ali umetno sintetiziramo. Če to storimo dobro, je rezultat zelo prepričljiv. Morda se bliža čas, ko niti videoposnetkom ne bomo mogli več zaupati. Bolj verjetno pa je, da bo digitalna forenzika postala še pomembnejša, ko bo razločevala med ponarejenimi in avtentičnimi posnetki.

Stanford

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji