Objavljeno: 10.1.2019 01:00

Umetna inteligenca prihaja v prenosne računalnike

Proizvajalci pametnih telefonov v svoje izdelke že nekaj časa vgrajujejo različne algoritme s področja umetne inteligence, da optimizirajo njihovo delovanje, na primer porabo energije ali pa nastavitve fotografskega tipala. Nobenega razloga ni, da ne bi tovrstne prijeme v bodoče uporabili tudi v bolj klasičnih računalniških izdelkih, kot so prenosniki.

Na to temo je Intel na sejmu CES spregovoril o projektu Athena kot o novi generaciji, če že celo kategoriji prenosnikov, ki bodo imeli vgrajene številna nova dognanja s področja umetne inteligence, da bo njihova uporaba še prijaznejša za uporabnike. Čeprav številne podobnosti še niso želeli razkriti, govorijo o hitrejši pripravljenosti na uporabo (»prenosnik bo pripravljen še pred uporabnikom«), boljši odzivnosti, lažji povezljivosti, večji varnosti in boljši prilagodljivosti različnim scenarijem rabe, nenazadnje o večji zalogi dragocene energije.

Ve se tudi, da bodo novi prenosniki opremljeni z brezžično komunikacijsko tehnologijo 5G in da bodo proizvajalci morali svoje izdelke certificirati, podobno kot so pred leti že počeli v okviru tedaj definiranih »Ultrabook« prenosnikov. Pričakujemo lahko seveda, da se bodo s tovrstnimi napravami oborožili vsi večji Intelovi partnerji, tako da presenečenj iz te plati ni za pričakovati.

Je pa ob tem Lenovo na sejmu že predstavil prenosnik, ki ni nujno v celoti združljiv z vsemi elementi platforme Athena, ima pa zato vgrajene številne algoritme s področja umetne inteligence, ki bdijo nad njegovo uporabo. Lenovo Yoga S940 ima namreč kot opcijo na voljo programski paket Lenovo Smart Assist, ki prinaša precej zanimivosti.

Programska oprema bo denimo znala zaznati, če uporabnik prenosnik uporablja v javnosti in pri tem odstraniti zadenjski šum in zamegliti dele kadra, ki se ne tičejo uporabnika. Ista tehnologija bo znala uporabnika opozoriti, da mu nekdo glede prek ramena, program pa bo tudi samodejno zaklenil računalnik, če se bo njegov uporabnik začasno umaknil iz kadra. Če bo uporabnik prenosnik priključil na zunanji monitor, bo program samodejno prenesel sliko na drugi zaslon; če bo opazil premikanje oči uporabnika.

Yoga S940 sicer po značilnostih sodi v vrh trenutne ponudbe – zaslon z diagonalo 13,9 palcev (Contour Glass – zelo tanki in zaobljeni robovi) ločljivosti HD ali 4K, 16 GB RAM, 1 TB veliko enota PCIe SSD, troje vrat USB-C in zaloga akumulatorja, ki zagotavlja 9,5 (4K) ali celo 15 ur (HD) delovanja. V prodaji bo od maja, za ceno 1.500 dolarjev.

f1ke1xEKdyM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji