Objavljeno: 11.2.2016 01:00

Umetna inteligenca je lahko voznik

Samovozeči avtomobili brez voznika so z novo odločitvijo ameriških oblasti še korak bližje vsakdanji rabi. Ameriška komisija za varnost v prometu NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) je uradno potrdila predlog družbe Google, po katerem računalniški program z elementi umetne inteligence lahko uradno štejejo kot voznika samovozečega vozila.

Po mnenju NHTSA predlagani samodejni sistem povsem ustreza varnostnim standardom za vožnjo po ameriških cestah. To pomeni, da se bliža trenutek, ko bodo zeleno luč dobili avtomobili brez voznika. Pred tem je vožnjo vozil s samodejno vožnjo dovolila Kalifornija, vendar s pogojem, da je v vozilu oseba z veljavnim vozniškim izpitom in mehanizmi, s katerimi lahko prevzame nadzor nad vozilom, če je to potrebno.

Kljub pomembnemu mejniku to še ne pomeni, da na poti do množične rabe ni več preprek. Proizvajalci avtomobilov bodo morali še dodatno dokazovati, da tovrstna vozila ustrezajo vsem ostalim varnostnim kriterijem. Paradoksalno utegnejo imeti težave avtomobili, kjer bi bila samodejna vožnja le opcijska možnost. V tem primeru bodo proizvajalci morali dokazati, da voznik ne more zmotiti delovanje računalniških programov in s tem povzročati nov tip nevarnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji