Objavljeno: 22.8.2023 05:00 | Teme: umetna inteligenca

Umetna inteligenca bo Jamesu Deanu pomagala igrati 68 let po smrti

Igral je le v treh filmih, a postal ikona več generacij, ki tudi sedem desetletij po smrti ni zbledela. Sedaj se vrača na filmska platna, saj bo z umetno inteligenco v prihajajočem filmu Back to Eden ponovno zaigral – James Dean.

V filmu bo igral digitalni klon znamenita igralca, ki bo nastal na podoben način kot nastajajo deepfaki. Računalniška grafika (CGI) ima v Hollywoodu sicer že dolgo zgodovino, a z umetno inteligenco jo sedaj uporabljajo tudi za posnetke, ki niso tako generični kot poljuben požar ali razstrelitev mostu. Umetna inteligenca na platna vrača igralce, ki se gibljejo, govorijo in interagirajo s soigralci.

James Dean še zdaleč ne bo edini preminuli igralcev, ki ga bo tehnologija vrnila v film. V preteklosti so večje ali manjše vloge po svoji smrti igrali tudi Carrie Fisher, Harold Ramis in Paul Walker, če omenimo le najbolj znane. Celo Dean je že imel podobno vabilo, saj bi moral leta 2019 zaigrati v filmu Finding Jack, ki pa je bil nato odpovedan.

Tehnologije že omogoča upodabljanje mrtvih, toda ali je to etično? Ne gre le za vprašanje avtorskih pravic, ki ga pravniki zelo natančno razrešijo, temveč za občo spodobnost. Avatar mrtvega igralca je pač v celoti podrejen režiserju, ki lahko z njim počne karkoli. Drugo vprašanje pa je, kaj si ob tem mislijo živi igralci in drugi ustvarjalci, ki ravno te dni stavkajo zaradi nenadzorovanega razmaha umetne inteligence. Kaj, če bodo mrtvi nadomestili žive?

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji