Objavljeno: 6.6.2018 16:00

Tudi klici v EU bodo cenejši

Ukinitev gostovanja v EU je velik dosežek Evropske unije, saj lahko brezskrbno potujemo po EU in uporabljamo mobilne telefone kakor doma, ne da bi nas skrbeli stroški. Na lanski novosti pa je ostal madež v obliki mednarodnih klicev, saj cena klicev iz domačega omrežja v tujino ni regulirana. Tako se v praksi dogaja, da so za uporabnike slovenskih mobilnih operaterjev cene klicev iz Slovenije v Avstrijo (in druge evropske države) precej zasoljene, saj znašajo 49 centov na minuto, medtem ko je ob gostovanju z isto slovensko številko klic iz Nemčije v Avstrijo precej cenejši. Pogajalci Evropskega parlamenta in Komisije bodo tudi temu naredili konec.

Danes zgodaj zjutraj so se končala maratonska pogajanja, na katerih so se sporazumeli, da bodo v prihodnosti določili zgornjo ceno mednarodnih klicev. Klic iz domačega omrežja v drugo evropsko državo ne bo smel biti dražji od 19 centov na minuto, sms sporočilo pa 6 centov. Gre za kompromisno rešitev, saj Komisija sploh ni želela regulirati tega področja, parlament pa je želel še nižje cene, ki bi bile odvisne od lokalnih cen. Kakorkoli, v prihodnosti lahko pričakujemo bistveno pocenitev klicev v evropska omrežja.

Hkrati so pogajalci sprejeli še cel kup drugih novosti, ki bodo olajšale življenje evropskih mobilnim uporabnikom. V glavnem gre za preglednejše navajanje stroškov, šifriranje prenosa podatkov, povrnitev dobroimetja ob prekinitvi predplačniškega paketa itd.

Europa.eu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji