Objavljeno: 6.9.2018 10:50

Tudi Canon z brezzrcalnikom polnega formata

Pred dvema tednoma je Nikon predstavil novo linijo zmogljivih brezzrcalnih fotoaparatov s tipalom polnega formata; enako so zdaj naredili tudi pri Canonu.

Gre za aparat »EOS R«, ki bo ciljal na profesionalne uporabnike in zahtevne amaterje, cena ohišja bo dobrih dva tisoč dolarjev (v ZDA in brez davka). Aparat uporablja povsem novi bajonet (tak korak so naredili tudi pri Nikonu), seveda pa bo na voljo tudi adapter, s katerim bomo lahko uporabljali obstoječe objektive EF in EF-S. Tako kot pri Nikonu je tudi Canonov novi bajonet večji in postavljen bližje tipalu, kar bo olajšalo izdelavo bolj kakovostnih in svetlejših objektivov (Canonov novi bajonet meri po diagonali 54 milimetrov, Nikonov milimeter več).

Ob tem so predstavili še štiri nove objektive - 24-105 mm f4, 35 mm f1,8 macro, 28-70 mm f/2 in 50 mm f/1,2. Ob splavitvi bodo tako pri Nikonu ponujali dva aparata in tri objektive, Canon pa en aparat in štiri objektive, a bosta oba kmalu razširila ponudbo. Nova bajoneta že kažeta svoje prednosti, saj sta oba proizvajalca napovedala res vrhunske objektive - pri Nikonu najbolj izstopa prihajajoči 58 mm f/0,95, pri Canonu pa zum 28-70 z odlično zaslonko f/2 po celi dolžini. EOS R bo sicer uporabljal tipalo ločljivosti 30 milijonov pik, ohišje spominja na klasične DSLRje z odebeljenim ročajem na desni in zaščito proti prahu in vremenskim vplivom.

Tudi nadzor se zgleduje po DSLRjih, pohvalimo lahko uporabo nadzornih kolesc na objektivih, eden od teh bo tudi za nadzor zaslonke. Zadaj so v zgornji vogal dodali tudi zanimivi drsnik, občutljiv na dotik, ki mu bomo lahko ročno nastavili namembnost. Aparat bo uporabil obstoječe baterije LP-E6N, z enim polnjenjem obljubljajo 370 fotografij (po standardu CIPA). Ob tem bo na voljo tudi dodatno držalo, v katerega bomo lahko dodali še dve bateriji. Zaslon bo vrtljiv, aparat ne bo imel lastne vgrajene bliskavice, bo pa seveda na vrhu vmesnik hot-shoe.

Korak nas ni presenetil, saj je Sony s svojimi brezzrcalniki polnega formata v zadnjem letu dosegel res opazne rezultate. Tako Nikon kot Canon ta korak načrtujeta že dolgo časa, je pa zanimivo, da sta novosti objavila tako blizu skupaj. Kateremu bo bolje uspelo, bomo seveda videli, je pa jasno, da bo prihodnost vse bolj brezzrcalna.

 WQQzy2l_JTo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji