Objavljeno: 8.9.2021 11:26 | Teme: 5G

Tudi A1 s 5G

A1 je danes zagnal omrežje 5G v Ljubljani, Mariboru in Celju. Obstoječi uporabniki s podprtimi telefoni bodo do omrežja 5G dostopali brez doplačila.

Pravijo, da bodo do konca prihodnjega leta z omrežjem 5G pokrili vsaj 60% prebivalstva. Hitrost bo do konca leta neomejena, v praksi naj bi to pomenilo do 1000/100 megabitov na sekundo. Kasneje bo najvišja hitrost na voljo za doplačilo, samo omrežje (in s tem hitrosti, ki bodo še vedno višje od hitrosti v omrežju 4G) pa bo na voljo brezplačno. Infrastrukturo je omogočilo podjetje Nokia, kot pravijo, gre za dolgoletno strateško partnerstvo na nivoju skupine A1 Telekom Austria Group.

Konkurenčni Telekom Slovenije uporabo omrežja 5G ponuja že nekaj časa, tudi pri njih je uporaba brezplačna, je pa hitrost omejena na 450/100 mb/s. Tudi Telemach ima lastno omrežje 5G, a je zaenkrat manj razširjeno, uporaba je brezplačna, hitrostne omejitve pa ni (pri našem preizkusu smo namerili tudi do 1,2 Gb/s). 

Seveda se moramo zavedati, da so vse to šele začetki uvajanja tehnologije 5G, kar pomeni, da so lokacije v mestih, kjer je priklop na 5G zares omogočen, še precej redke in omejene na področja, kjer se ponavadi zadržujejo večje skupine ljudi. Telemach v Ljubljani denimo pokriva center in BTC.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji