Objavljeno: 2.10.2018 08:00

Tim Berners-Lee z novim projektom za zasebnost

Oče svetovnega spleta Tim Berners-Lee se je lotil novega projekta, s katerim želi uporabnikom spleta vrniti nadzor nad lastnimi podatki, ki jih danes vse preveč zlorabljajo ponudniki spletnih storitev. Skupaj z raziskovalci univerze MIT so začeli razvijati projekt Solid, odprtokodno platformo za upravljanje osebnih podatkov, ki bo namenjena končnim uporabnikom.

Solid temelji na obstoječih spletnih tehnologijah, uporabnikom pa bo omogočil, da se bodo lahko odločali, kje bodo hranjeni osebni podatki ter kateri uporabnik in skupine bodo lahko dostopale do posameznih osebnih podatkov. Cilj je tudi, da lahko uporabnik uporablja iste podatke v različnih spletnih aplikacijah, brez bojazni, da je treba za morebitne spremembe popravljati podatke v vsaki aplikaciji.

Vizija avtorjev gre v smer, kje bo Solid postal hkrati tudi nova priložnost za povsem novo generacijo spletnih programov, kot so Solid Storage za hrambo datotek in Sold Apps za upravljanje, morda celo trgovanje osebnih podatkov.

Tim Berners-Lee je znan po temu, da mu je nevtralnost svetovnega spleta zelo pri srcu in se vselej močno bori za to, da se tovrstne vrednote ohranijo, v korist končnih uporabnikov. V ta namen se je odločil, da bo zaradi projekta Solid celo vzel študijski dopust od svojih obveznosti na univerzi MIT, omejil pa bo tudi svojo vpletenost v aktivnosti organizacije W3C, ki bdi nad svetovnim spletom. Še več, za nadaljnji razvoj platforme Sold je ustanovil podjetje Interupt, ki bo postavilo platformo in infrastrukturo za to spletno storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji