Objavljeno: 22.6.2023 10:00 | Teme: umetna inteligenca

Test umetne inteligence, ki iz 100.000 dolarjev naredi milijon

Mustafa Suleyman, soustanovitelj raziskovalnega laboratorija za umetno inteligenco DeepMind, ki ga je ustanovilo podjetje Google, meni, da bi morali biti boti z umetno inteligenco, kot je ChatGPT, testirani na njihovi sposobnosti pretvoriti 100.000 ameriških dolarjev v milijon.

Suleyman, ki je bil nekoč vodja uporabne umetne inteligence v projektu DeepMind in je zdaj izvršni direktor in soustanovitelj Inflection AI, pripravlja novo knjigo z naslovom "The Coming Wave: Technology, Power, and the Twenty-first Century's Greatest Dilemma" (Prihajajoči val: Tehnologija, moč in največja dilema 21. stoletja). V knjigi Suleyman zavrača tradicionalni Turingov test, saj nam ta ne pove ničesar o tem, kaj sistem zmore ali razume in ali je razvil kompleksne notranje samogovore ter se lahko ukvarja z načrtovanjem na abstraktnih časovnih horizontih, kar je ključno za človeško inteligenco. 

Turingov test, ki ga je v 50-ih letih prejšnjega stoletja predstavil Alan Turing, preučuje, ali ima stroj inteligenco na človeški ravni. Med testom človeški ocenjevalci določijo, ali govorijo s človekom ali strojem. Če lahko stroj deluje kot človek, potem opravi test. Namesto primerjanja inteligence umetne inteligence s človeško inteligenco Suleyman predlaga, da bota z umetno inteligenco opremimo s kratkoročnimi cilji in nalogami, ki jih lahko izpolni z malo človeškega vložka, v procesu, znanem kot umetno sposobna inteligenca ali ACI. Za doseganje ACI Suleyman trdi, da bi morali boti z umetno inteligenco opraviti nov Turingov test, v katerem prejmejo začetno naložbo 100.000 ameriških dolarjev, ki jo morajo spremeniti v milijon. Kot del testa mora bot raziskati poslovno idejo za spletno trgovino, razviti načrt za izdelek, poiskati proizvajalca in izdelek nato tudi prodati.

Suleyman pričakuje, da bo umetna inteligenca to zmogla v naslednjih dveh letih in bo lahko globalnemu gospodarstvu letno prispevala 4,4 bilijona ameriških dolarjev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji