Objavljeno: 22.11.2019 11:47

Tesla prikazal najbolj čudaški avtomobil doslej

Elon Musk je na Teslinem dogodku predstavil poltovornjak, imenovan Cybertruck, z najbolj nenavadnim oblikovanjem doslej.

Poltovornjak je oblikovan v futurističnem, cyber-punk stilu, po besedah Muska je dobesedno neprebojen, kar je do neke mere tudi dokazal na odru. Med predstavitvijo so po železni karoseriji tolkli z macolo, brez vidnih poškodb, v videu so prikazali tudi neprebojnost z ročno pištolo kalibra 9 mm. Stekla pa niso preživela napada z železno kroglo, kar je Musk komentiral z besedami "še je prostor za nadgradnjo". Seveda je zelo verjetno, da je bilo slednje le del spretne marketinške kampanje.

Pomembnejša je napovedana cena – vozilo naj bi bilo v osnovi vredno presenetljivo ugodnih 40.000 ameriških dolarjev. Seveda je to brez davka in drugih dajatev, s tem, da so vozila v ZDA že tako ali tako ugodnejša kot pri nas. Vseeno pa gre za presenetljivo konkurenčno ceno. Osnovni model bo ponudil en motor s pogonom na zadnja kolesa, dometa pa za 415 kilometrov. Korak višje bo model z dvema motorjema, pogonom na vsa štiri kolesa in dometom okoli 480 kilometrov, najzmogljivejši pa bo model s tremi motorji in 800 kilometrov dometa. Zadnji bo do 100 km/h pospešil v pičlih 2,9 sekunde, z njim bomo lahko vlekli prikolice s težo do dobrih šest ton. Morda ne bo odveč spomniti, da ima Tesla že zgodovino oglaševanja "ugodne cene" za njihove avtomobile - cenejši so ponavadi osnovni modeli, ki nato nekaj let niso na voljo, izdelujejo (in prodajajo) se le dražji.

Med zanimivostmi velja omeniti zračno vzmetenje, ki bo poskrbelo tudi za polnjenje pnevmatik. Velikost poltovornjaka je sicer primerljiva z Fordovim F-150, najpopularnejšim tovrstnim vozilom v ZDA.

Prvi modeli naj bi bili narejeni šele v drugi polovici leta 2021, torej čez slabi dve leti, naročila pa sprejemajo že sedaj, na spletni strani tesla.com/cybertruck.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji