Objavljeno: 26.2.2019 05:00

Telefon, ki gleda pod kožo

Branje prstnih odtisov ali prepoznavanje obraza je očitno preteklost, meni LG, sedaj je aktualno prepoznavanje vzorcev ven in žil v dlaneh. Novi telefon LG G8 ThinQ, ki sicer nima podpore za 5G, zna prepoznati dlan lastnika in se avtomatično odkleniti. V ta namen uporablja dve kameri: posebno kamero za IR, ki osvetli dlan in prepozna žilni vzorec, ter običajno kamero za selfije s podporo za 3D, ki prepoznava obliko in debelino dlani.

Za vsak primer ima telefon še vedno tudi čitalnik prstnih odtisov, ki pa je nepraktično skrit na zadnji strani telefona. Če leži na mizi, ga torej laže odklenemo tako, da nad telefonom iztegnemo dlan in malce počakamo. Odklep je namreč počasnejši kakor z branjem prstnih odtisov ali prepoznavanjem obrazov. Novi sistem se imenuje Hand ID, z isto strojno opremo pa deluje tudi Air Motion. Te iste kamere namreč omogočajo tudi krmiljenje s kretnjami v zraku, s katerimi lahko odgovorimo na klic ali ga zavrnemo, predvajamo ali ustavimo glasbo, odpremo priljubljeno aplikacijo itd.

To ni čisto nova stvar, saj je Samsung že leta 2013 poizkušal podobno, a uporabniki tedaj tega niso dobro sprejeli. Kako bo to pot šlo LG-ju, bomo videli. Upravljanje s kretnjami je zanimivo, a ker je sistem počasen in terja natančno mahanje točno pred telefonom, se bo morda izkazalo kot preveč z zamudno.

Sicer pa – telefon ima 6,1 palcev velik zaslon z ločljivostjo 3120 x 1440, procesor Snapdragon 855, 6 GB pomnilnika in 64/128 GB prostora za shranjevanje podatkov. Telefon bo po neuradnih podatkih stal okrog 1200 dolarjev, pri nas pa najbrž toliko evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji