Objavljeno: 14.10.2019 13:00

SUSE opušča OpenStack na račun kontejnerjev in Kubernetesa

V časih hitrega razvoja storitev v oblaku še včeraj sveža tehnologija lahko hitro postane zastarela. To še posebej velja za področje virtualizacije in upravljanja aplikacij, kjer je prihodnost vse bolj povezana z mikrostoritvami (microservices) in s tem povezanimi rešitvami.

Podjetje SUSE, eden od pionirjev na področju odprtokodnih rešitev in Linuxa, je tako nekoliko presenetljivo objavilo, da bodo opustili razvoj dosedanje platformo za virtualizacijo SUSE OpenStack Cloud, ki je predstavljala temelj strategije družbe v času storitev v oblaku. Odločitev je še toliko bolj nenavadna, ker je SUSE eden od ustanovnih članov konzorcija OpenStack Foundation, ki je razvijalo to platformo za virtualizacijo in upravljanje navideznih strojev v oblaku.

SUSE bo namesto tega vse moči usmeril v novejšo tehnologijo, programske kontejnerje in predvsem orodje za orkestracijo in upravljanje mikrostoritev Kubernetes. S tem so priznali, da je nova razvojna paradigma CaaS (container as a service) postala bolj pomembna kot podpora za upravljanje dosedanjih tehnologij.

Korak, ki ga je naredil SUSE je znanilec podobnih potez, ki jih lahko pričakujemo tudi pri drugih proizvajalcih. Večina meni, da je bolje investirati v domorodne rešitve v oblaku (cloud native), kot pa iskati združljivost z dosedanjo paradigmo strežnikov in aplikacij, ki delujejo v virtualiziranem strežniškem okolju.

Za obstoječe uporabnike platforme OpenStack Cloud bo seveda SUSE ponujal podporo še nekaj časa, obenem pa bod tudi ponudil orodja in storitve svetovanja za migracijo na novejše tehnologije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji