Objavljeno: 19.1.2023 07:00 | Teme: Internet of Things

Število naprav IoT strmo narašča

Podjetje Berg Insight je opravilo analizo največjih projektov IoT, ki omogočajo avtomatizacijo delovanja prek mobilnih omrežij. Zajeli so 500 največjih projektov, v katerih je bilo skupno uporabljenih skoraj 500 milijonov naprav IoT. Skoraj 90 od teh projektov je tako obsežnih, da vključujejo čez milijon naprav. Prvih 10 projektov skupno vključuje skoraj 200 mlijonov naprav, kar nakazuje, da nekatera podjetja investirajo bistveno več od ostale konkurence.

Največje število projektov se je v preteklih letih dogajalo na področju transporta in logistike, kjer beležijo tudi največjo poslovno korist. Če odmislimo avtomobilsko industrijo, kjer je način uporabe nekoliko specifičen, sledijo storitvena podjetja (komunala, vodovod, elektrika) in maloprodajni sektor.

Če pa pogledamo na projekte zgolj po števili implementiranih naprav IoT, je avtomobilska panoga daleč na prvem mestu s skupno 157 milijoni naprav IoT, ki so večinoma avtomobilski informacijski sistemi povezani prek povezave LTE s centralnim nadzornim sistemom proizvajalca. Na drugem mestu je logistika s 96 milijoni naprav in na tretjem mestu storitvena podjetja s 89 milijoni naprav.

Podjetje Podjetje Berg Insight ocenjuje, da omenjene naprave IoT predstavljajo okoli 22,8% vseh mobilnih povezav na svetu, delež pa hitro raste. Na podlagi letnega prirasta so izračunali, da bo do leta 2026 v uporabi že okoli 949 milijonov naprav IoT povezanih z mobilnimi povezavami.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji