Objavljeno: 19.11.2019 06:00

Stanford je objavil rezultate raziskave srčnega utripa z urami Apple Watch

Znamenita univerza Stanford je leta 2017 v sodelovanju z družbo Apple odprla raziskavo povezano z meritvami srečnega utripa s pomočjo pametnih ur Apple Watch. Zdaj so objavili rezultate, ki so zelo spodbudni.

V raziskavo je bilo vključenih okoli 400.000 prostovoljcev, ki so z raziskovalci univerze delili podatke o svojem srčnem utripu merjenim z prvo, drugo ali tretjo generacijo Applovih pametnih ur. Novejši modeli (4 in 5) niso bili podprti, ker so prišli v prodajo prepozno za sodelovanje v raziskavi.

Ključna ugotovitev raziskave je naslednja: 0,5% sodelujočih je dobilo notifikacije o nepravilnostih v srčnem utripu, ki jih je zaznal algoritem vgrajen v uro. Še bolj zanimiv je podatek, da je od tistih, ki so prejeli opozorila, 34% dejansko imelo atrijsko fibrilacijo, kar so potrdile kasnejše preiskave kandidatov z EKG. Med tistimi, ki so bili pozitivni pri preiskavah, je raziskava pokazala, da je pametna ura pravilno zaznala atrijsko fibrilacijo kar v 84% primerih.

Čeprav se 34% za nepoučene zdi nizek odstotek, je po mnenju strokovnjakov to pravzaprav dober rezultat. V številnih od teh primerov celo EKG ne bi zaznal nič posebnega, saj se atrijska fibrilacija po navadi dogaja občasno in jo pregledi pogosto ne zaznajo.

Spodbuden rezultat v raziskavi je tudi dejstvo, da je kar 76% uporabnikov, ki so bili opozorjeni o morebitnih nepravilnostih poiskalo zdravniško pomoč in prav mogoče je, da je zgodnja detekcija težav rešila kakšno življenje, zagotovo pa omogočila pravočasno reševanje težav.

Nad rezultati raziskave ni zadovoljna le strokovna javnost, temveč tudi Apple, ki je že napovedal, da bodo v prihodnje podprli tudi druge raziskave povezane z zdravjem. Ob tej priložnosti so denimo napovedali nov raziskovalni program in novo različico aplikacije Apple Research za pametne ure in telefone, ki bo pomagala raziskovati povezave med menstrualnimi cikli in ženskimi obolenji. Tu bodo sodelovali z univerzo Harvard (T.H. Chan School of Public Health) in ameriškim nacionalnim institutom za zdravje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji