Objavljeno: 11.8.2018 08:00

SSD v obliki ravnila nudi 32 TB

Velikost in poraba energije ključna dejavnika, ko govorimo o sodobnih strežnikih v strežniških farmah. Intel je zato razvil novo obliko hrambe podatkov v pomnilniških enotah SSD, ki predstavlja velik premik glede na današnje sisteme.

Nova pomnilniška enota DC P4500 je nenavadne oblike, saj z dolžino 12 palcev (30,5 cm) spominja na nekoliko debelejše ravnilo, prej kot na računalniško komponento. Toda videz zavaja, saj je v posamezni enoti na voljo kar za 32 TB podatkov. S spretnim izkoristkom prostora so dosegli, da ob primerjavi pomnilniške zmogljivosti nove enote zavzemajo le eno dvajsetino prostora, ki bi ga sicer zasedali klasični diski. Obenem nova enota primerjalno porabi le desetino energije v primerjavi z današnjimi sistemi.

Nov tip pomnilniške enote je specifično zasnovan tako, da maksimalno izkoristi prostor v tipičnih strežnikih višine 1U. Po Intelovih navedbah lahko v standardni strežniški prostor zlahka vgradimo do 32 tovrstnih »ravnilskih« SSDjev in v najmanjšem strežniku hranimo kar za 5 PB podatkov. Tanka oblika in spretna postavitev v strežnik obenem prepolovijo potreben pretok zraka za hlajenje.

Nova generacija enot SSD temelji na naslednji generaciji pomnilnikov Flash, ki nudijo 1 Tb in uporabljajo 3D tehniko nalaganja celic (QLC 3D NAND), zato so prostorsko in energijsko varčnejši. Novost je kljub vsemu za zdaj le prototip, zato bo treba še malo počakati, da Intel izdelek spravi v redno prodajo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji