Objavljeno: 7.3.2016 01:00

Spletni standard za navidezno resničnost

Med tem, ko se hitro približuje dan splošne dobavljivosti čelad za navidezno resničnost, ki bodo kmalu dosegljivi širši javnosti, so proizvajalci dveh od glavnih spletnih brskalnikov strnili glave in pripravili skupni standard za nove zmožnosti izdelkov VR.

Nov standard WebVR API 1.0 je plod sodelovanja družb Google in Mozilla, ki bosta vsebine v navidezni resničnosti podprla v svojih brskalnikih. Za zdaj manjka Microsoft, ki je trenutno bolj osredotočen na izdelek povečane resničnosti HoloLens, ki nudi nekoliko drugačno uporabniško izkušnjo. Nenavadno tiho so tudi pri Applu.

WebVR API nadgrajuje uporabniško izkušnjo, ki je danes na voljo v brskalnikih z dodanimi funkcijami, kot so popolno sledenje premikom glave, krmilniki za prostorsko gibanje 6DoF pa tudi sledenje gibanju v specifičnemu prostoru (roomscale tracking), sicer bi uporabnikom kmalu zmanjkalo prostora v fizičnem okolju.

Google novi vmesnik eksperimentalno že ponuja v brskalniku Chromium, medtem ko Mozilla pripravlja podporo tako v namiznih, kot tudi mobilnih različicah brskalnikov. WebVR bo podpiral čelade različnih proizvajalcev, razvijalci vsebin pa bodo lahko na ta način pripravljali enotno gradivo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji