Objavljeno: 14.6.2019 07:00

Spletni brskalniki ne želijo oglasov in sledenja

Na odprtokodnem Chromiumu osnovani spletni brskalniki grozijo z odcepitvijo od Googlovega projekta, če spletni velikan ne bo dovoljeval blokiranja oglasov in sledenja.

Google je napovedal, da bo spremenil Chromov programski vmesnik API za dodatke tako, da bodo vhodni promet lahko le spremljali, ne pa tudi spreminjali. Uradno naj bi ukrep uporabnikom zagotovil večjo varnost, vsem pa je jasno, da je v ozadju na prvem mestu onemogočanje delovanja dodatkov, ki iz vhodnega prometa odstranjujejo oglase in programsko kodo, s katero spletni velikani spremljajo naše gibanje po internetu. Ker Google z oglasi in sledenjem lepo služi, želi v najbolj priljubljenem spletnem brskalniku na svetu onemogočiti blokado oglasov in sledenja.

Googlova odločitev je sprožila precej zgražanja in ogorčenja uporabnikov spletnega brskalnika Chrome, še bolj odločni pa so bili razvijalci brskalnikov, ki so zgrajeni na odprtokodnem Chromiumu (Microsoft Edge, Opera). Predstavniki spletnih brskalnikov Opera, Vivaldi in Brave so že uradno napovedali, da Googlove odločitve ne bodo upoštevali. Če bo treba, bodo z razvojem Chromiuma nadaljevali sami.

Morebitne cepitve projekta Chromium Google še ni komentiral.

Boing Boing

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji