Objavljeno: 14.3.2019 11:00

Sonyjeva Xperia 1 kmalu tudi pri nas

Sony je konec februarja na sejmu MWC v Barceloni predstavil prihajajoči paradni model, imenovan preprosto Xperia 1, sedaj so ga pokazali tudi na domači predstavitvi.

Telefon je izredno zanimiv, njegova posebnost je zelo širok zaslon z razmerjem stranic kar 21:9 (ko je v vodoravni legi) in diagonalo 6,5 palca. To je razmerje ultra-širokih monitorjev, pri Sonyju pravijo, da gre za najboljši telefonski "CinemaWide" zaslon doslej. Izredna bo tudi ločljivost, kar 3840 × 1644 pik (gostota je pri tem čez 600 pik na palec), seveda gre za zaslon OLED ki podpira tudi tehnologijo HDR.

Xperia 1 uporablja procesor Snapdragon 855, zraven je 6 GB pomnilnika in pogon, velik 128 GB. Ohišje je vodotesno, baterija ponuja 3.300 mAh, kar je manj kot pri bližnjih tekmecih. Zadaj bo trojni fotoaparat, vsak od treh objektivov bo ponujal drugo goriščno razdaljo - 16, 26 in 52 milimetrov. Ob širokem zaslonu nam bo kamera ponujala tudi zajem videa v formatu 21:9, tudi tam bo podprta tehnologija HDR, vgrajena je tudi optična stabilizacija slike.

Pri nas bo prodaja stekla konec maja ali v začetku junija, torej bo potrebno še malo počakati. Cena sicer še ni znana, sodeč po cenah v tujini računamo na nekje okoli 900 evrov (v ZDA so že bile predprodajne akcije za okoli tisoč dolarjev). S Sonyjevimi telefoni imamo sicer dobre izkušnje, a redko presenetijo in na trgu pritegnejo nekoliko manj pozornosti kot Samsungovi ali Huaweijevi modeli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji