Objavljeno: 4.10.2018 09:00

Sodelovanje dveh glavnih združenj na področju veriženja blokov

Tehnologija veriženja blokov (blockchain) je še zelo mlada, njen uspeh pa je v marsičem odvisen tudi od tega, koliko bodo standardi in tehnologije na tem področju enotni. Pretirano vejenje na različne alternative bi vsekakor prej škodovalo kot koristilo, saj se zaradi tega potencialni uporabniki najbrž težje odločajo, katere tehnologije uporabiti. V dvomih bo marsikdo raje počakal.

Videti pa je, da to dobro razumejo v dveh poglavitnih združenjih na področju veriženja blokov. Enterprise Ethereum Alliance (EEA) in Hyperledger sta nedavno najavila tesno sodelovanje pri nadaljnjem razvoju standardov in tehnologij za veriženje blokov v poslovne namene. Resnici na ljubo, so standardi in tehnologije, ki so nastali v obeh združenji, že doslej bili zelo podobni in predvsem združljivi.

Kljub temu dogovor pomeni velik korak naprej pri poenotenju standardov in spodaj ležečih tehnologij. EEA je znana zlasti po specifikaciah EEA in Ethereum Virtual Machine (EVM), ki je ključni element protokola za doseganje sporazuma (consensus) oziroma potrdila drugih članov verige pri zapisovanju blokov. Hyperledger je po drugi strani znan po razvojnih orodjih za pametne pogodbe (smart contracts), kot sta Fabric in Sawtooth.

Novo združenje še ni najavilo konkretnejših skupnih projektov, a strokovnjaki menijo, da lahko tovrstno sodelovanje koristi prihodnosti veriženja blokov. Za primerjavo navajajo podobna industrijska združenja Wi-Fi Alliance in Open Mobile Allaince, ki so v sodelovanju različnih organizacij učinkovito nadzirajo splošno priznane standarde.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji