Objavljeno: 16.11.2006

Skupni standard spletnih zemljevidov

Vodilni ponudniki spletnih iskalnikov, ki ne sodelujejo prav pogosto, so se povezali v ustvarjanju novega standarda, ki bo iskalnikom olajšal zbiranje podatkov o spletiščih. Google, Yahoo in Microsoft so sprejeli skupni, odprtokodni XML standard, ki temelji na Googlovem zapisu, že uporabljenem na njihovi uveljavljeni storitvi Sitemaps.

Nov, enoten format zapisa spletnih zemljevidov, omogoča upravnikom spletišč, da sami objavijo javni zemljevid, ki ga spletni iskalniki, oziroma njihovi agenti za indeksiranje vsebin (»web crawlers«), upoštevajo pri zbiranju podatkov o spletišču. Tovrstni zemljevidi so še posebej uporabni za visoko dinamične strani, ki ustvarjajo vsebino sproti, npr. kot izid določene poizvedbe v podatkovni zbirki. Poleg tega nov, skupni zapis omogoča dodajanje opisne vsebine k spletnim stranem, ko je denimo datum zadnje posodobitve, pogostost posodabljanja, pomembnost posamezne strani itn.

Yahoo omenjeniformat podpira od danes dalje, ob tem pa ohranja podporo za lastno, prej razvito rešitev. Microsoft bo po srejetju novega zapisa, predvidoma v začetku l. 2007, povsem opustil lasten zapis in podpiral le še skupni standard.

Vsa podjetja naj bi v prihodnosti standard izpopolnjevala in nadgrajevala, javnosti pa bodo izboljšave na voljo preko skupnega spletišča »sitemaps.org«. Omenimo še, da je celoten protokol uporabe novega zapisa na voljo pod dovoljenjem Creative Commons »priznanje avtorstva-deljenje pod enakimi pogoji 2.0«. Vsa vpletena podjetja bodo nov skupni standard promovirala tudi pri svojih partnerjih in s tem poizkusila doseči kar najširši konsenz in s tem znatno olajšala delo spletnim mojstrom po svetu.

http://www.sitemaps.org/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji