Objavljeno: 9.6.2016 05:00

Singapur bo javnim uslužbencem ugasnil internet

Singapurska vlada se je odločila, da bodo vsem svojim uslužbencem v državni upravi prihodnje leto onemogočili dostop do interneta na delovnem mestu. Najavljena sprememba politike je že povzročila val nejevere in ogorčenja, a za zdaj sprememb ni na vidiku.

Razlog za tako drastičen ukrep ni dvigovanje storilnosti, kot bi pomislili, če bi zaposleni preveč časa preživeli na internetu. V resnici gre za varnostni ukrep, s katerim želijo okrepiti zaščito pred vdori in drugimi računalniškimi napadi. Tako bodo prihodnje leto maja dobrih 100.000 računalnikov izključili z interneta, medtem ko bodo interno povezljivost obdržali z mrežo in VPN-ji. Omejitev ne bo veljala za osebne naprave zaposlenih, npr. za pametne telefone. Prav tako bodo zaposleni smeli prepošiljati službeno elektronsko pošto na svoje domače elektronske naslove, če bodo to potrebovali pri opravljanju svojega dela. Kdor bo v službi potreboval dostop do interneta, bo lahko uporabil poseben temu namenjen terminal.

Preizkus se je že začel aprila letos in za zdaj poteka dobro. Ti zaposleni lahko še vedno brskajo po internetu na pametnih telefonih in tablicah, ki pa niso povezane s službenim informacijskim sistemom in elektronsko pošto, zato ni možnosti odtekanja informacij, pravijo. Z novim ukrepom želijo preprečiti uhajanje elektronske pošte in vdore.

Omejitve pri dostopu do interneta poznamo na marsikaterem delovnem mestu, kjer to terja zagotavljanje varnosti. Še pogostejše je blokiranje določenih strani, npr. Facebooka in imenikov torrentov, ker ti v službi res nimajo kaj iskati. Popolne blokade interneta v tako velikem obsegu pa še nismo videli.

 The Strait Times.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji