Objavljeno: 9.4.2014 08:00

Šifriran telefon

Špansko podjetje GeeksPhone in Silent Circle, podjetje, ki so ga ustanovili avtorji šifirnega programa PGP, za letošnji junij napovedujeta splavitev telefona Blackphone. Telefon je bil napovedan že na letošnjem kongresu MWC in naj bi omogočal bistveno večjo varnost komuniciranja kot jo omogočajo današnji telefoni.

Poganjala ga bo posebna »varna« različica Androida, PrivatOS, ki sta ga razvila Phil Zimmermann in Jon Callas iz bivšega PGPja. Telefon bo omogočal tudi običajno GSM komuniciranje, vendar bo bistvo v varnih komunikacijskih programih Silent Circla, ki bodo omogočali šifiranje pisne (SMS), glasovne (pogovor) in video (videokonference) komunikacije. Omogočeno bo tudi vzpostavljanje varnih povezav VPN in varnih prenosov datotek. Nameščen bo tudi program Smart Wi-Fi manager podjetja SGP technologies, ne bo pa manjkalo tudi orodje za oddaljeno brisanje telefona.

Blackphone seveda ni prvi tak telefon na tržišču, morda najbolj znan je nemški Cryptophone, ki je na tržišču že nekaj let. V resnici narediti »varno telefonijo« ni posebej težko, če si kot osnovo postavimo cilj, da sta na obeh koncih povezave enaka telefona. Tudi Blackphone bo »varen« le v kolikor bo tudi sogovornik imel v rokah Blackphone, v nasprotnem primeru bo namreč vzpostavljena kar običajna mobilna povezava.

Seveda pa je tudi tukaj »varnost« treba vzeti z rezervo. Določene varnostne agencije (NSA?), ki imajo na voljo dovolj denarja, zmogljivosti in časa, bodo (so že?) zagotovo uspele najti luknje tudi v novih varnostnih rešitvah, tako kot so jih v starih. Če sodite med teroriste, se je tako morda najbolje v celoti izogibati modernim načinom komunikacije.

Telefon je v predprodaji stal 629 dolarjev, mobilni operaterji naj bi ga preizkušali že aprila, uporabnike pa naj bi dosegel v juniju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji