Objavljeno: 27.8.2019 05:00

Sevanje Applovih in Samsungovih telefonov nad zakonskimi mejami

Neodvisna raziskava, ki jo je za časnik Chicago Tribune izvedel kalifornijski RF Exposure Lab, je pokazala, da nekateri popularni telefoni zakonske meje za sevanje mobilnih telefonov prekoračujejo. Testirali so iPhone 7, 8, 8 Plus, X in Samsung Galaxy S8, S9, J3 ter telefone Motorola in BLU. Rezultati so pokazali, da iPhone 7 seva več kot dvakrat več od zakonske meje. Ostali telefoni so bili pod mejami, ko so teste izvajali v skladu s pravilnikom.

Treba pa je priznati, da je ta zelo zastarel, saj predvideva, da je med uporabo telefon 25 milimetrov od kože. V resnici je dandanes prislonjen nanjo, kar velja tudi, ko ga imamo v žepu. Če imamo na primer Galaxy S8 dva milimetra od kože, vrednosti prekorači kar za petkrat.

Širok konsenz znanstvene skupnosti je, da radijski valovi elektromagnetnega sevanja niso zdravju škodljivi, dokler je njihova intenziteta zadosti nizka, da ne povzroča toplotnih učinkov. Ti se pojavijo, ko SAR (specifična absorpcija) preseže 4 W/kg. Zaradi tega so predpisane zgornje meje sevanj tako v okolici kakor posameznih aparatov. V Sloveniji je osnovna mejna vrednost izpostavljenosti v okolju 0,08 W/kg, poklicna omejitev pa znaša 0,4 W/kg. Pri uporabi mobilnih telefonov je v ZDA predpisana meja 1,6 W/kg za izpostavljeno tkivo. V EU ta meja znaša 2,0 W/kg, povprečeno na 10 g najbolj izpostavljenega tkiva.

Apple in Samsung sta se že odzvala in dejala, da preizkusi niso bili primerno izvedeni in da ne upoštevajo ustreznih postopkov za pravilno oceno delovanja telefonov. Odzval se je tudi ameriški regulator FCC, ki je dejal, da bo preveril navedbe in v prihodnjih mesecih ugotovil, ali so prijavljene vrednosti sevanja, kot so jih proizvajalci predložili ob prvi certifikaciji modelov, še vedno resnične. Proti podjetjema je bila že vložena skupinska tožba.

Izpostaviti je treba, da je meja 1,6 W/kg postavljena konzervativno in da tudi pri manjši prekoračitvi te meje posledic ne bo. Če pa bi telefoni nenadoma sevali nekajkrat toliko, pa bi se lahko škodljivi toplotni učinki že kazali.

  

Zelo podrobno pa posledicah 5G in drugih radijskih valov na zdravje in o vplivu na vremenske napovedi pišemo v aktualni (septembrski) številki Monitorja.

  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji