Objavljeno: 30.8.2018 14:00

Sejem IFA v polnem pogonu

Tudi letos smo v Berlinu, kjer se odvija eden največjih svetovnih sejmov za domačo elektroniko, imenovan IFA. Sejem se je začel v sredo, 29.8, poteka pa en teden. V teh dneh je ogromno novinarskih konferenc in predstavitev, podjetja pa na svojih stojnicah prikazujejo praktično vse, kar je novega in zanimivega.

Zanimivih novosti je kar nekaj, na hitro smo zbrali nekaj takih, ki so nam skočile v oči. Še najbolj dobesedno to velja za novi standard HDR10+, tega so prvi predstavili pri Panasonicu, pri razvoju pa je sodeloval tudi Samsung. Standard so sicer napovedali že na lanskem sejmu IFA, tokrat pa so predstavili tudi prve produkte, ki prinašajo novi, izboljšan standard za ogled HDR videa. Med podporniki so tudi Fox, Warner Brothers in Amazon Prime Video, naj bi pa bil bolj odprt kot konkurenčni standard Dolby Vision.

Pri televizorjih velja omeniti tudi Samsungov novi model Q900R, njihov prvi televizor s panelom ločljivosti 8K. Kaj točno naj bi gledali pri taki ločljivosti niso povedali, poudarjajo predvsem programske izboljšave vsebin pri nižjih ločljivostih (»upscaling«). Televizor bo podpiral omenjeno tehnologijo HDR10+, na voljo bo v velikostih od 65 do 85 palcev, prodaja bo stekla septembra, kje točno in po kakšnih cenah pa še niso povedali.

Med telefoni sicer čakamo današnjo novinarsko predstavitev Huaweija, Samsung je svojega Galaxy Note9 predstavil že pred nekaj tedni (preizkus si lahko preberete v trenutni številki Monitorja), med bolj opaznimi novostmi je Sonyjeva Xperia XZ3. Gre za zastavonošo ki v primerjavi z XZ2 (tega so splavili pred nekaj meseci) prinaša predvsem zaslon OLED z višjo ločljivostjo, dodali so tudi nekoliko zmogljivejši akumulator (3330 mAh). Na XZ3 bomo dobili Android 9.0, poganjal ga bo Snapdragon 845, pomnilnika bo 4 GB, hvalijo pa tudi nove zmogljivosti umetne inteligence (karkoli naj bi to v praksi pomenilo).

Zelo zanimiv je tudi LGjev G7 One, telefon visokega ranga, ki uporablja čist in zelo hiter sistem Android One. Vgrajen je procesor Snapdragon 835, zaradi uporabe sistema Android One pa pričakujemo dobro odzivnost in hitre programske nadgradnje, hkrati naj bi bila tudi cena zelo agresivna.

Na sejmu je tudi veliko prenosnikov različnih oblik in namembnosti, a bolj kot to je pozornost pritegnil Acerjev igričarski prestol. Stol, imenovan Predator Thronos, ima vgrajene motorje, s katerimi nas med igranjem iger še nekoliko premetava za tisti bolj zvesti občutek med igranjem. Stol ima integrirana držala za tri 27 palčne igričarske monitorje in namenski prostor za namizni računalnik. Cela zadeva tehta čez dvesto kilogramov, cena sicer še ni znana, priporočamo pa ogled njihovega predstavitvenega videa:

8HmHEMDPnpE

Med prenosniki največ pozornosti pritegnejo igričarski modeli ter tanki, ultra-prenosni modeli. Med slednjimi je kar nekaj novosti, večina prinaša vse tanjše robove okoli zaslonov in uporablja Intelove nove procesorje iz pravkar napovedane družine Whiskey Lake. Pri Acerju so tako predstavili najtanjši prenosnik doslej, model Swift 7, Dell je prikazal novo, cenejšo linijo Inspiron 7000, ta se po tankosti spogleduje z dražjimi modeli XPS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji