Objavljeno: 7.10.2019 12:00

Se Facebookova Libra podira, še preden je ugledala luč sveta?

Facebookova kripto valuta Libra, ki naj bi spremenila plačilni promet, kot ga poznamo, je naletela na prve težave. Še preden je v resnici nastala.

Facebook je junija predstavil načrte za kripto valuto Libra, ki deluje na osnovi veriženja blokov (block chain), prvi oprijemljiv izdelek pa naj bi bila denarnica Calibra. Ta naj bi kot samostojna aplikacija, pa tudi integrirana v Facebook Messenger in Whatsup, omogočala enostavno plačevanje storitev, primerljivo s pošiljanjem kratkih sporočil. Calibra naj bi bila na voljo v naslednjem letu.

 

 

Facebook se trudi, da bi projektu dodal široko »pokritost«, zato je ustvaril neprofitno organizacijo Libra Association, ki bo usmerjala razvoj platforme, za sodelovanje pa se je že prijavilo 27 organizacij, med njimi Visa, Mastercard, Paypal, Uber in Spotify.

 

 

Toda sedaj, le nekaj mesecev kasneje, je iz te »koalicije« že izstopil Paypal, z besedami, da projekt Libra še vedno podpirajo, vendar se bodo raje osredotočili na svoje jedrno poslovanje.

Libri tudi sicer ni najbolje postlano. Skupina držav G-7 je denimo v juliju sporočila, da mora Libra zadostiti vsem regulatornim predpisom, ali pa je ne bo. Skepso so izrazile tudi nekatere centralne banke, da nad projektom ni navdušen, je sporočil celo sam Donald Trump. Prvo zasedanje Libra Association bo 18. oktobra.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji