Objavljeno: 18.6.2019 14:00

Facebook predstavil lastno kripto valuto Libra

Pri Facebooku so predstavili načrte za lastno kripto valuto, imenovano Libra.

V okviru projekta je bilo ustanovljeno hčerinsko podjetje Calibra, cilj pa bo uporabnikom ponuditi storitve za uporabo omenjene valute preko t.i. omrežja Libra. Omrežje seveda deluje na tehnologiji blockchain. Prvi produkt bo digitalna denarnica, prav tako imenovana Calibra, ki bo namenjena upravljanju z Libro. Denarnica bo na voljo v Facebook Messengerju, WhatsAppu in kot samostojna aplikacija, na voljo pa naj bi bila prihodnje leto. Pri projektu sodelujeta tudi Visa in Mastercard.

Po besedah Facebooka naj bi bila uporaba denarnice izredno enostavna, primerjajo jo s pošiljanjem kratkih sporočil, pri tem pa naj bi nastalo »malo ali nič stroškov«. Poudarjajo visok nivo varnosti, saj naj bi uporabili enak proces za verifikacijo kot ga uporabljajo banke. V primeru, da nam nekdo vdre v račun, nam bodo ponudili vračilo denarja. Omenjajo seveda tudi zaščito osebnih podatkov, med drugim tudi to, da Calibra podatkov ne bo delila s Facebookom, razen v »omejenih primerih«. Karkoli naj bi to pomenilo.

Mimogrede - po krajšem zatišju se letos ponovno dviguje interes za kripto valute, Bitcoin je v času pisanja že dosegel 9.000 dolarjev (od lanske najnižje vrednosti 3.000 dolarjev). Bo pa zanimivo spremljati, kako/če bo Facebooku uspelo, kako se bo to poznalo pri drugih kripto valutah in kako bodo na to odgovorile banke.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji