Objavljeno: 10.12.2019 13:00

SAP napoveduje migracijo na S/4HANO, kupci se ne strinjajo

Družba SAP je pred časom objavila, da bodo podporo za dosedanji poslovni informacijski sistem Business Suite zagotavljali le do konca decembra leta 2025. Od kupcev pričakujejo, da bodo ti opravili migracijo na novo platformo S/4HANA v tem na videz dolgem prehodnem obdobju. Toda migracije poslovnih informacijskih sistemov so vse prej kot preprosto opravilo, pogosto lahko s pripravami vred trajajo tudi več let.

Dosedanji kupci poslovnih sistemov SAP se s strategijo proizvajalca ne strinjajo, predvsem zaradi visokih stroškov migracije, ki jih bodo zelo težko utemeljili v svojem okolju. Nedavna raziskava med skoraj 500 podjetij angleške uporabniške skupine uporabnikov izdelkov SAP (UKISUG) kaže na to, da 58% podjetij ne načrtuje prehoda na S/4HANO v naslednjih dveh letih, 27% pa je takih, ki so načrte prestavili vsaj za tri leta.

Kupci so predstavnikom družbe SAP tudi dali jasno vedeti, da se z enostransko odločitvijo nemškega proizvajalca preprosto ne strinjajo in se želijo dogovoriti za drugačen scenarij. Mnogi ob tem dvomijo, da je SAP resnično zabetoniral odločitev, da se bo podpora ukinila leta 2025. Nekateri menijo, da od novega vodstva družbe SAP (pred kratkim so imenovali nove direktorje) pričakujejo kupcem prijaznejšo strategijo in razumevanje za ohranjanje vrednosti dosedanjih investicij.

Tudi analitiki so mnenja, da najavljena sprememba družbe SAP ni nujno zadnja odločitev. Poleg tega so mnenja, da pretek podpore še ne pomeni takojšnje težave za tiste, ki ne bodo opravili migracije. Po tej plati vidijo veliko podobnost s časi prehoda v leto 2000, ko je v informatiki vladal preplah nad morebitnimi posledicami prehoda v novo leto ob uporabi zastarelih programskih paketov. Kot vemo, so težave sicer bile, vendar v znatno manjši meri, kot se je napovedovalo.

Kar nekaj analitiko je celo mnenja, da bo za večino podjetij celo ugodneje počakati z migracijo, kot hiteti. S/4HANA je kljub vsemu precej nova tehnologija in nekateri izmed prvih projektov migracije so bili tudi precejšen polom (recimo projekt v družbi Revlon), zato mnogi menijo, da je bolje počakati, da tehnologija in dobre prakse za prehod dozorijo (na tujih plečih).

SAP je kljub pritiskom uporabniških skupin za zdaj neomajen, čeprav so v izjavi za javnost zapisali, da bodo strategije o ukinitvi podpore objavili pravočasno in kupcev ne bodo pustili na cedilu. Kaj to točno pomeni, bo pokazal čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji