Objavljeno: 7.1.2019 08:00

Samsungovi televizorji odslej z Apple iTunes in AirPlay2, pa tudi z Alexo in Google Assistentom

Glede na zgodovino sporov med družbama Apple in Samsung je bilo še nedavno težko pričakovati, da bi velikana sodelovala pri ponudbi izdelkov in storitev, toda prav to se bo prvič zgodilo v novem letu. Samsung je na sejmu CES namreč oznanil, da bo v novih televizorjih ponudil podporo za Applov pretočni protokol AirPlay 2, predvsem pa za večpredstavne vsebine v Applovi trgovini iTunes. Na televizorjih bo moč spremljati filme, glasbo in TV serije iz bogate zbirke vsebin, ki je na voljo v več kot 100 državah.

Novost bo na voljo kot posodobitev sistemske programske opreme v televizorjih letnice 2019, le malo kasneje pa pričakujejo podobno podporo prenesti tudi na televizorje letnice 2018. Apple iTunes bo na voljo kot samostojna aplikacija na televizorjih, predvajanje vsebin pa bo mogoče krmiliti tudi z Samsungovim pomočnikom Bixby, ki je oziroma bo vgrajen v televizorje.

Pa to še ni vse. Le rahlo za oznanitvijo sodelovanja z družbo Apple so pri Samsungu potrdili, da bodo v svojih novih televizorjih zagotovili podporo tudi za podobne izdelke drugih velikih konkurentov. Specifično bodo televizorji lahko povezani z digitalnimi pomočnicami/pomočniki Amazon Alexa in Google Assistant. Za razliko od integracije s storitvami družbe Apple, ki bo opravljena v samih televizorjih, pa bodo televizorji lahko le sprejemali ukaze zunanjih digitalnih pomočnikov, torej bomo samostojne pametne zvočnike lahko uporabljali za krmiljenje Samsungovih televizorjev.

Čeprav se zdijo omenjena sodelovanja nepričakovana so po drugi strani logična posledica dogajanja na trgu elektronike, ki se v zadnjih mesecih na skoraj vseh segmentih ohlaja. Samsung si močno prizadeva stimulirati zamenjavo televizorjev z novimi dognanji, Apple pa kot kaže pragmatično išče nove vire prihodkov v luči ne več tako briljantne prodaje pametnih telefonov. Hkrati je omenjeni dogovor posredno tudi odgovor, da je Apple kot kaže vsaj za nekaj časa ali pa celo dokončno prestavil načrte, da bi ponudili lastne pametne televizorje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji