Objavljeno: 4.5.2016 01:00

Samsung pripravlja Tizen 3.0

Po nekaj letih neaktivnosti Samsung pripravlja novo veliko nadgradnjo odprtokodnega operacijskega sistema Tizen 3.0. Načrte se razgrnili na nedavni razvojni konferenci v San Franciscu, končna različica pa bo menda nared že septembra.

Tizen bo kot kaže igral vse pomembnejšo vlogo v portfelju izdelkov korejske družbe, Samsung pa upa, da tudi med drugimi proizvajalci. Tizen je že nekaj časa uporabljen kot osnova za pametne televizije (Smart Hub), pa tudi pametne hišne pripomočke. V prihodnje naj bi ga še bolj potisnili med naprave IoT, pa tudi v avtomobile in celo na prikazovalnike za navidezno resničnost.

Tizen 3.0 bo seveda deloval tudi na platformah pametnih telefonov in tablic, kjer pa kljub prizadevanjem Samsunga doslej niso dosegli večjih uspehov. Morda pa se to lahko v prihodnje spremeni.

Novi operacijski sistem bo podpiral 64-bitne arhitekture x86 in ARM, Samsung pa navaja da bo že v osnovi okoli 30% hitrejši kot dosedanja različica 2.4. Nova arhitektura in procesorji bodo zlahka procesirali ločljivosti do 4K, obenem pa bodo podprli najnovejši programski vmesnik Vulkan API kot osnovo za zmogljive igre, vključno s podporo za navidezno resničnost.

Med pomembnejše novosti sodi podpora za standard Bluettooth 4.2, vse bolj pogosto uporabljen pri napravah IoT, na slednjem področju pa bodo podprli tudi nastajajoči standard IoTivity. Za razvijalce je izredno pomembno, da bo Tizen 3.0 omogočal izdelavo enotne kode, ki se bo znala prilagajati ciljni napravi, podoben kot je koncept Universal Apps v okolju Windows 10.

Zelo pomembna novost bo podpora za razpoznavo obrazov in zvoka. Samsung pripravlja celo infrastrukturo, ki bo vključevala tudi digitalno pomočnico v stilu tega, kar danes zmoreta Microsoft Cortana in Apple Siri.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji