Objavljeno: 10.8.2018 08:00

Samsung Galaxy Note9 se razkriva

Samsung je predstavil svoj novi najzmogljivejši pametni telefon Galaxy Note9, ki nadaljuje tradicijo in družino naprav s priloženim pisalom S Pen.

Telefon ima rahlo večji zaslon AMOLED od predhodnika, z diagonalo 6,4 palca in ločljivostjo 2.960 × 1.440 pik, z akumulatorjem zmogljivosti 4.000 mAh po lahko menda deluje cel dan.

Samsung je precej povečal vgrajeno shrambo za podatke. Najšibkejša različica ima zdaj 128 GB shrambe, največja pa kar 512 GB. Če k temu dodamo, da lahko v telefon dodamo še kartico microSD velikosti 512 GB, postaja Note9 prvi pametni telefon, ki ga lahko opremimo s kar 1 TB shrambe.

Telefon temelji na enakem procesorju kot ga ima trenutni Galaxy S9 - Exynos 9810 z osmimi jedri (ponekod bo vgrajen Snapdragon 845) in premore 6 oziroma kar 8 GB RAM, odvisno od različice.

Note9 prinaša nadgrajeno pisalo S Pen, ki tokrat prvič deluje prek nizko energijske različice vmesnika bluteooth (BLE). Poleg funkcije pisal zna S Pen zdaj delovati tudi kot nekakšen daljinski upravljavec. S klikom na gumb na pisalu lahko uporabniki posnamejo "selfi" ali skupinsko fotografijo, prehajajo med diapozitivi v predstavitvi ter narekujejo premor in začetek predvajanja video posnetkov. Povrh vsega se S Pen samodejno polni kar v samem telefonu.

Za fotografije skrbi dvojna kamera z dvojnim optičnim stabilizatorjem slike (OSS) in dvojno vrednostjo zaslonke F1,5 in F2,4. Predvsem pa je Samsung menda izboljšal algoritme "umetne inteligence", ki pomagajo izdelati boljše fotografije. Kamera s pomočjo teh izvaja prepoznavo elementov v kadru, kot sta prizorišče in oseba. Sliko samodejno uvrsti v eno od 20 kategorij in nato glede na lastnosti kategorije sliko optimizira (s podobnim se od lani pohvalijo najmočnejši Huaweievi telefoni). Galaxy Note9 uporabnika tudi obvesti o morebitnih težavah s fotografijo. Takojšnje opozorilo se pojavi, ko je denimo slika zamegljena, če oseba zamiži, kadar je objektiv umazan ali pa osvetlitev ozadja vpliva na kakovost slike.

Dobrodošla novost je tudi izboljšan pripomoček DeX, ki omogoča, da telefon spremenimo v priložnostni računalnik. Za Galaxy Note9 namreč potrebujemo le adapter (USB-C na HDMI) in ne rabimo ločene priklopne postaje, da ga priklopimo na zunanji monitor. Tudi to je lani pri svojem modelu Mate 10 Pro prvi uvedel Huawei. Nova podpora za DeX med drugim omogoča, da zaslon telefona uporabljamo kot drugi zaslon, kot sledilno ploščico ali pa kot orodje za zapiske.

Galaxy Note9 podpira brezžično polnjenje, drži se standarda odpornosti na vodo in prah IP68. K varnosti pripomorejo možnosti biometrične zaščite, vključno z bralnikom prstnih odtisov (ta je na zadnji strani) ter zaščito s prepoznavanjem šarenice in obraza.

Novi Galaxy Note9 prinaša tudi novo partnerstvo z družbo Spotify. To omogoča neprekinjeno prenašanje glasbe med povezanimi napravami, kot so telefon, televizor, pametna ura ali pametni zvočnik.

V Sloveniji je Galaxy Note9 od 9. avgusta na voljo za prednaročilo pri Telekom Slovenije, A1, Telemach, Big Bang, Harvey Norman, Mimovrste in enaA. V redni prodajo bo menda od 24.avgusta dalje. Uporabniki bodo lahko izbirali med tremi barvnimi različicami.

V prednaročilu stane najcenejši Galaxy Note9 kar 1.000 evrov. Cena zmogljivejšega modela s 512 GB shrambe v naših krajih še ni objavljena, vendar ob primerjavi z ameriško lahko trdimo, da se bo gibala okoli zneska 1.250 evrov. Nedvomno veliko.

6xBOkiSdo1I

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji