Objavljeno: 10.4.2019 12:00

Samovozečih avtomobilov še ne bo (prav kmalu)

Šef Forda, Jim Hackett, je na dogodku Detroit Economic Club v pogovoru povedal, da bodo samovozeči avtomobili po njegovem še dolgo omejeni na zelo ozke in specializirane namene, predvsem pa bodo vozili le po strogo omejenih delih nekaterih mest. Ker da je problem samodejne vožnje tako zelo kompleksen.

To je kar velik preskok v razmišljanju, če pomislimo, da se je še leta 2016 zdelo, da so samovozeči avtomobili že za prvim vogalom. Takrat je Uber že v živo preizkušal tovrstne avtomobile v Pittsburghu, Google je naredil namensko podjetje Waymo, Nissan pa je že leta 2013 napovedal, da bo do leta 2020 imel svoje samovozeče vozilo. General Motors je v strahu, da ne bi zaostajal, za 580 milijonov dolarjev kupil podjetje Cruise Automation, takratni šef Forda pa je napovedal, da bodo do leta 2012 imeli že »tisoče popolnoma samodejnih avtomobilov«, ki bodo uporabljani za deljeni prevoz v mestih.

Sedanji šef Forda, pa tudi drugi strokovnjaki, sedaj menijo, da so marketing in mediji prehiteli tisto, kar v resnici zmore tehnologija in znanost. Tudi šef Wayma, Jihn Krafcik, je dejal, da bo »samodejna vožnja vedno imela določene omejitve« in popolnoma samodejnega avtomobila v resnici nikoli ne bomo dočakali. Nissanov šef za tehnologijo pa je dejal, da je »avtonomni sistem brez človeka neuporaben«. Šef za tehnologijo pri Uberju sedaj ravno tako pravi, da je vprašanje, kdaj bodo samodejna vozila dejansko na voljo, »vprašanje za milijardo dolarjev«, predvsem pa da se je naučil, da si ne sme postavljati nobenih časovnih mejnikov.

Predvsem pa se vsi strinjajo, da bodo samodejni avtomobili, ko bodo na voljo, tudi v omejeni različici na voljo le v nekaterih krajih in ne povsod. Veliko lažje namreč vozijo po sončni in prostorni Arizoni, kot v kaotičnih mestih ameriškega vzhoda.

Edini, ki ne popušča, je Tesla, oz. njen šef Elon Musk, ki je pred kratkim ponovno začel prodajati 5000 dolarjev vredno programsko nadgradnjo, ki naj bi ponudila »popolnoma samodejno vožnjo«. Musk pravi, da bo na voljo do konca letošnjega leta, uporabniki pa jo bodo dobili do konca leta 2020. Musk je svoje napovedi sicer že večkrat spremenil, bomo videli ali bo tudi tokrat tako.

Wired

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji