Objavljeno: 22.2.2019

Ruski vojaki ne bodo smeli več uporabljati pametnih telefonov

Ruski parlament je izglasoval zakon, ki vojakom prepoveduje uporabo pametnih telefonov, ko so v vojašnici oz. na terenu. Zakon izrecno prepoveduje uporabo vseh telefonov, ki zmorejo izdelovati fotografije, zajemati video in se povezovati v internet. Osnovni modeli, ki omogočajo le telefoniranje in pošiljanje SMS, ostajajo dovoljeni.

Že doslej je bil prepovedan dostop do družabnih omrežij, vendar je bilo prepoved bolj ali manj nemogoče popolno uveljaviti, zato so nekateri raziskovalni novinarji le te uporabljali kot vir informacij o gibanju (tudi ruske) vojske. Rusija je denimo večkrat zanikala, da bi se njihovi vojaki nahajali v Ukrajini ali Siriji, vendar so jo neprevidni vojaki z dostopi na družbena omrežja in forume postavili na laž. Predvsem slednji namreč velikokrat zabeležijo tudi lokacijo in/ali ostale podatke EXIF, ki so zabeležene v fotografijah.

Kritične so tudi aplikacije, ki dostopajo do »oblaka«, lani je denimo nekdo brez težav dešifriral natančne konfiguracije ameriških vojaških baz po svetu – tako, da je razbral podatke o fizični aktivnosti uporabnikov športnega programa Strava. Tekanja vojakov so se na zemljevidu natančno videla, tudi izven vojaških baz.

Takole je program Strava zabeležil tekanja ameriških vojakov v vojaški bazi Bagram v Afganistanu.

BBC

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji