Objavljeno: 3.4.2019 05:00

Rusija občasno moti signal GPS

Kjer se pojavi ruski predsednik ali kakšen drug visoki uradnik, zmanjka signala GPS. To ugotavlja neprofitna organizacija C4ADS, ki je analizirala več kot 10.000 incidentov potvarjanja signala GPS, v katere je bila vključena Rusija. To se običajno zgodi na morju, pogosto pa tudi na letališčih in podobno.

Spoofing, kot se tehnika imenuje, je mogoče izvesti sorazmerno enostavno. Signali GPS so namreč šibki, zato jih enostavno preglasimo s podobnimi signali na istih frekvencah. V takem primeru na pokritem območju navigacija GPS, Galileo, Glonass, Beidou, QZSS (Japonska) ali NavIC (Indija) ne bo delovala. Kod je signal moten, je mogoče ugotoviti iz satelitov v nizkih orbitah, ki preletavajo območja in merijo signale GPS, ki so tam prisotni. Iz Dopplerjevega efekta lahko ugotovijo, od kod prihaja lažen signal.

Razlogov, zakaj bi to želeli početi, je več, vsi pa imajo opraviti z varnostjo. Najpogosteje tako preprečujejo letenje komercialnih letalnikov (drone) na območje. Po podatkih C4ADS so se tovrstni incidenti največkrat dogajali v Rusiji, na Krimu in v Siriji. Dodajajo, da je Rusija do zdaj edina država, ki aktivno moti signal GPS.

Poročilo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji