Objavljeno: 6.3.2018 05:00

Robot, ki peče pleskavice. #video

Obračanje pleskavic in priprava hamburgerjev v obratih s hitro prehrano je verjetno najbolj znano nekvalificirano delo, ki ga je moč opravljati brez izobrazbe. Toda robot Flippy kaže, da bodo roboti tudi tu kmalu nadomestili ljudi.

Flippy je produkt sodelovanja med podjetjem Caliburger in Miso Robotics. Miso je zbral 14 milijonov dolarjev angelskega kapitala in izdelal robota, ki zmore obračati pleskavice. Na uro zmore speči 150 pleskavic, ker pa se ne utrudi in ne potrebuje spanja, to odtehta njegovo ceno 60.000 dolarjev, kar je več od letne plače zaposlenega na takem delovnem mestu. Poleg 60.000 dolarjev je tu še letna naročnina v višini 20 odstotkov, ki zajema vzdrževanje in nadgrajevanje, saj naj bi se Flippy sčasoma naučil se rezanja, cvrtja in ostalih kuharskih tehnik.

Prvi Flippy je te dni začel obratovati v restavraciji Caliburger v Pasadeni, do konca leta pa nameravajo postaviti 50 takih robotov po svojih restavracijah. Trenutno Flippy še ne zmore vsega sam, saj potrebuje človeka, ki pleskavice postavi na ploščo, nanje postavi sir in na koncu vse skupaj zapakira v hamburger. Toda – Flippy se bo učil. Istega opravila se bo učil sam, tako da bo čedalje boljši, Miso Robotics pa bo sproti razvijalo še nove funkcije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji