Objavljeno: 29.11.2018 05:00

Razbili skupino 3ve, ki je oglaševalce ogoljufala za milijone dolarjev

Ameriški organi pregona so s pomočjo Googla in 20 drugih podjetij uspeli razbiti veliko internetno hudodelsko združbo, ki se je ukvarjala z ustvarjanjem lažnih ogledov oglasov in klikov nanj, s čimer so v zadnjih letih zaslužili več milijonov dolarjev. Predvčerajšnjim razkrita obtožnica osem osumljencev bremeni 13 kaznivih dejanj. Gre za upravljavce skupine, ki je bila znana kot 3ve, ki je razvila malware z imenom Kovter.

Preiskava se je opirala na podatke, ki sta jih v raziskavi pridobila Google in White Ops, pomagali pa so jima še drugi, denimo Adobe, Malwarebytes, ESET, Symantec, F-Secure, McAfee. Skupina 3ve je na vrhuncu upravljala več kot 1,7 milijona računalnikov, približno 5000 lažnih spletnih strani založnikov in imela več kot 60.000 računov pri podjetjih za digitalno oglaševanje. Postavljali so lažne spletne strani (domain spoofing), na katerih ni bilo vsebine, le oglasi. Oglaševalci niso vedeli, da plačujejo za oglase na takih straneh. Protipravno so si pridobili več milijonov koristi, kar se sliši veliko, a ne pozabimo, da so samo letos vse oglaševalce vsi prevaranti opetnajstili za 19 milijard dolarjev, ocenjuje Juniper.

Eden izmed obtoženih je bil aretiran v Maleziji, drugi v Bolgariji, tretji pa v Estoniji. Njihovo izročitev ZDA še čakajo, medtem ko so preostali še na prostosti. Poleg aretacij je policija minuli mesec zasegla več bančnih računov v Švici, 30 domen in več kot 80 strežnikov. Google, White Ops in druščina so medtem skrbeli za nevtralizacijo botneta na internetu.

Izjava za javnost.

Opis

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji