Programi za Android lahko sledijo telefonu, tudi če uporabnik to prepove

Objavljeno: 9.7.2019 10:00 | Teme: android, zasebnost, varnost

Raziskava, ki jo je pripravila organizacija International Computer Science Institute razkriva, da zelo veliko število programov za Android zbira in posreduje podatke o lokaciji telefona in drugih osebnih podatkih, kljub temu, da so uporabniki to eksplicitno prepovedali pri namestitvi, prvi uporabi ali kasnejši nastavitvi programa.

Raziskava, ki so jo javno predstavili na konferenci za varnost in zasebnost PrivacyCon nakazuje, da so raziskovalci našli kar 1.325 programov, ki tudi ob prepovedi uporabnikov zbirajo in posredujejo lokacijske podatke. Če mislite, da gre le za obskurne in nepreverjene programe, se motite. Med njimi najdemo tudi take, pod katerimi so podpisani Disney, Samsung in drugi velikani.

Pri tem "vohunski" programi uporabljajo različne zvijače. Najbolj razširjena je ranljivost, kjer programi preprosto dostopajo do podatkov o lokaciji, ki jih zbirajo in posredujejo aplikacije, pri katerih je uporabnik dovolil delitev lokacije. Do teh podatkov programi s prepovedjo dostopa prihajajo posredno, saj številni programi uporabljajo enake knjižnice (SDK) in lokacije, kamor se začasno shranjujejo podatki, ki so posredovani naprej v oblak. Zlonamerni, včasih celo škodljivi programi si preprosto »sposodijo« podatke od drugih programov in jih posredujejo naprej.

Najbolj znano knjižnico, ki dovoljuje tako »sposojanje« podatkov, je razvil kitajski spletni velikan Baidu, ta SDK pa so nato prevzeli številni drugi proizvajalci. Najdena ranljivost vsekakor sodi v kategorijo »nezaželenih stranskih učinkov«, ki jih Google in drugi ponudniki aplikacij niso pričakovali. Razvijalci že pozivajo Google naj naredi več, da bo na sistemskem nivoju bolje zaščiti uporabnike pred tovrstnimi zlorabami. Google odgovarja, da bo za to poskrbel v letošnji nadgradnji - Android Q.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki