Objavljeno: 12.3.2016 01:00

Prihodnost za optične pomnilniške nosilce

Optične enote DVD in Blue-ray se v osebnih računalnikih in hišnih kinih vse manj uporabljajo, toda Sony upa, da je našel novo prihodnost za zapisovanje podatkov na optične nosilce. Njihov najnovejši profesionalni sistem za arhiviranje podatkov Everspan je namenjen predvsem dolgotrajnemu hranjenju podatkov. Sony napoveduje trajanje okoli 100 let.

Everspan je precej zmogljivejši kot dosedanje optične enote. Posamezen nosilec oziroma disk lahko shranjuje do 150 GB podatkov na posamezno stran ali kar 300 GB na obe strani. Avtorji napovedujejo, da bodo v naslednjih petih letih to zmogljivost povečali do 1 TB.

Predvsem pa gre za neverjetno razširljiv sistem. Največji modeli imajo lahko več sto optičnih enot s skupno največjo zmogljivostjo 181 PB (petabytov) oziroma 181.000 TB. Sistem je bil prvič predstavljen na srečanju projekta Open Compute Project (OCP) in je bolj ali manj namenjen ponudnikom oblačnih storitev. Cene dogovarjajo glede na povpraševanje, ocenjujejo pa strošek hrambe okoli 5 ali 6 ameriških centov na GB.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji