Objavljeno: 10.5.2018 06:00

Prihaja čas za odprto bančništvo

Mobilno bančništvo je postalo pomemben člen v bančni ponudbi po celem svetu, s katerim banke ciljajo predvsem na mlajše generacije. Obenem pa s to tehnologijo posredno tekmujejo z naraščajočo konkurenco alternativnih finančnih sredstev, kot so kriptovalute.

S stališča končnih uporabnikov je omejitev vsekakor razdrobljenost ponudbe. Vsaka banka ima svoj programski paket za mobilno bančništvo, ki seveda omogoča izvajanje bančnih opravil le ene banke. Toda evropska direktiva Payment Services Directive II (PSD2), ki je prišla v veljavo januarja 2018 utegne to stanje precej spremeniti.

Ena izmed direktiv narekuje, da morajo banke odpreti dostop do finančnih podatkov svojih komitentov prek programskih vmesnikov, seveda na ustrezno varovan način. Evropska komisija s tem želi spodbuditi konkurenco tudi na tem področju in promovira koncept odprtega bančništva, kjer lahko končni uporabnik prek enega programa, po možnosti neodvisnega ponudnika storitev, dostopa do podatkov v različnih bančnih sistemih.

Direktiva zdaj dobiva konkretne posledice. Angleška multinacionalna banka HSBC je pravkar predstavila novo aplikacijo za mobilno bančništvo z imenom Connected Money, ki omogoča, da uporabniki prek nje dostopajo do svojih računih na 21 različnih bankah. Aplikacija je trenutno na voljo za Applov iOS 10, vendar jo bodo ponudili tudi na drugih platformah.

Zanimivo, da se aplikacija banke HSBC ne omejuje zgolj na izvajanje bančnih opravil na različnih bankah, temveč predvideva tudi možnost svetovanja, kje bo končni uporabnik več prihranil pri uporabi določenih storitev. S tem se odpira novo poglavje v iskanju konkurenčnosti v bančnem sektorju, kjer bodo kupci končno imeli uporabne alternative pri upravljanju svojega premoženja.

Druge banke bodo najbrž morale temu slediti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 10.5.2018 | 08:49

Sedaj bi bilo zanimivo, če bi od naših bank zbrali informacije o tem, kdaj nameravajo ponuditi dostop do svojih storitev preko API-jev. Časa naj bi imeli dve leti...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji