Objavljeno: 23.7.2018 10:00

Prihaja brezžično polnjenje

Zgornji naslov bo poznavalce zagotovo zmotil, saj brezžično (indukcijsko) polnjenje telefonov poznamo že od konca leta 2013, ko ga je v svojem telefonu Nexus 5 predstavil Google (telefon pa je izdelal LG).

Prednosti polnjenja telefona z odložitvijo na polnilno podlogo so bili od takrat deležni mnogi kupci Samsungovih telefonov serije Galaxy, pa tudi kupci LGjev, pokojnih Microsoftovih Lumij, Googlovih Nexusov, Blackberriev in v zadnjem letu celo – iPhonov. Nenavadno je, da so podporo brezžičnemu polnjenju izpustili najnovejši Googlovi telefoni Pixel in da se za tehnologijo še ni ogrel tretji največji svetovni proizvajalec – Huawei. Slednji se izgovarja na dejstvo, da je brezžično polnjenje še vedno veliko počasnejše od polnjenja, ki ga je mogoče realizirati preko žice, vendar je po našem mnenju to precej slab izgovor.

Kakorkoli, tisti, ki s(m)o se navadili na brezžične polnilce, ki jih imamo na nočni omarici in ob službenem računalniku, že dalj časa zelo redko uporabljamo ožičeni polnilec USB. Še posebej, ker brezžični polnilci »pri kitajcih« stanejo manj kot 10 eur in še dodatno od kar smo v slovenskih lokalih nedavno odkrili mize s podporo brezžičnemu polnjenju, ki jih sponzorira NLB.

Naprave, ki jih je moč brezžično polniti, pa niso več le telefoni, temveč tudi pametne ure in celo slušalke. Zato se razvojni fokus počasi preusmerja v polnilce/tablice, ki zmorejo polniti več različnih naprav hkrati. Do neke mere tukaj spet prednjačijo »kitajci«, saj je v spletnih trgovinah moč dobiti tudi polnilce z dvema tuljavama, seveda za manj kot 10 eur. V tej smeri pa deluje tudi Samsung, ki naj bi na dogodku 9. avgusta ob telefonu Note 9 predstavil tudi Wireless Charger Duo, ki bo zmogel hkrati polniti dva telefona (po standardu Qi) ali pa en telefon in uro Galaxy Watch (ki ni narejena po standardu Qi). Ni še jasno, ali bo novi polnilec tudi hitrejši od obstoječih.

Nenavadno pa s svojim brezžičnim polnilcem zamuja Apple. Njihov polnilec AirPower naj bi zmogel hkrati polniti tri naprave - telefon, uro in slušalke AirPod (v posebnem polnilnem ohišju, ki ga še ni). Luč sveta naj bi ugledal še letos, vendar kaže, da imajo inženirji pri razvoju težave. Poznavalci najpogosteje omenjajo morebitno pregrevanje polnilca in pa kompleksno strojno rešitev, ki naj bi omogočala polnjenje tako različnih naprav ne glede na to, kam in kako bi jih uporabnik odložil na polnilec. To pomeni, da mora imeti polnilec dovolj pametno razporejene polnilne tuljave in hkrati več tipal, ki bodo znala določiti položaj naprav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji