Objavljeno: 3.6.2018 05:00

Prihaja ARM Cortex-A76

ARM je napovedal nov čip, ki bo poskrbel, da bodo prihodnji prenosni računalniki še varčnejši in zmogljivejši. Predstavil je referenčni dizajn za prihajajoč procesor ARM Cortex-A76, ki bo nasledil A75, od katerega bo 35 odstotkov hitrejši in 40 odstotkov varčnejši. Od A73 pa bo kar dvakrat hitrejši.

A76 bo zgrajen v 7-nm tehnologiji in bo presegal takt 3 GHz. Imel bo 4 MB tretjenivojskega predpomnilnika in bo še posebej prilagojen za hitro delovanje v aplikacijah, ki uporabljajo strojno učenje. Prve naprave, ki bodo uporabljale ta novi procesor, pričakujemo prihodnje leto. Tedaj bomo tudi videli, ali je res tako zmogljiv kakor Core i5-7300 Kaby Lake, s katerim se ga ARM primerja.

Zraven sodi grafični čip Mali-G76, ki je 30 odstotkov hitrejši od predhodnika, ter video čip Mali-V76, ki brez težave zmore predvajati UHD 8K.  ARM želi z novinci mešati štrene Intelu, saj bodo tako zmogljivi kot ne preveč stari (recimo lanski) čipi na arhitekturi x86. Če k temu dodamo še bistveno nižjo porabo energije, pa dobimo že zelo zanimiv komplet.

ARM

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji