Objavljeno: 8.10.2020 10:47 | Teme: vesolje, umetna inteligenca, video

Posnetki z Lune, popravljeni s pomočjo umetne inteligence

Ameriški astronavti so pred desetletji med pristanki na Luno posneli tudi veliko video posnetkov, ki se jih da s pomočjo umetne inteligence presenetljivo dobro izboljšati.

Takratni video so snemali na analogni trak formata 16 milimetrov, kar je bila cenejša alternativa formata 35 mm. Zato, da je bila oprema manjša in lažja. Hitrost zajema je bila 1, 6 ali 12 slik na sekundo, občutno manj od danes standardnih 24.
No, na YouTube kanalu DutchSteamMachine najdemo veliko posnetkov, obnovljenih s pomočjo umetne inteligence oz. strojnega učenja. Uporabljen je odprto-kodni program DAIN (Depth-Aware video frame INterpolation), ki analizira razliko med posameznimi slikami in interpolira (torej ustvari) nove, manjkajoče slike, s čimer pridemo do 24 slik na vsako sekundo videa.

S programom se lahko poigramo tudi sami, na voljo je za Windows, a le za Nvidiine grafične kartice s podporo CUDA 5.0 (torej modeli, ki so lahko stari nekaj let). Seveda pa bomo potrebovali tudi dovolj posnetkov, na katerih se lahko algoritem “nauči”.

t9veiWVJevA

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji