Objavljeno: 12.12.2019 10:00

Portugalska se ne bo vdala ameriškim pritiskom glede Huaweievega omrežja 5G

Portugalski zunanji minister Santos Silva je prejšnji teden na tiskovni konferenci z ameriškim kolegom Mikeom Pompeom zatrdil, da bo kitajskim podjetjem dovolili sodelovati na razpisu za nacionalna omrežja 5G. Vendar bodo prijave »ocenjevali v luči strogih portugalskih in evropskih regulativ«.

Mike Pompeo svoje obiske zaveznikov v Natu že dalj časa izkorišča tudi za prepričevanje, naj države prepovejo vstop tehnologiji 5G, ki jo izdeluje kitajski velikan Huawei. ZDA Huawei namreč obtožujejo povezanosti s »komunistično partijo« na Kitajskem, posledično pa naj bi njihova omrežja pomenila varnostno tveganje. Huawei trditve zavrača.

Ameriški zavezniki se na prepričevanje različno odzivajo, večina pa se ne odloča za strogo prepoved, ampak za previdno in natančno preverjanje vseh ponudnikov. Ne samo iz tehničnih, ampak tudi političnih vidikov.

Kolikor je (javno) znano, se g. Pompeo s Slovenijo, ki je ravno tako članica Nato, v tej smeri še ne ukvarja. Iz Telekoma Slovenije so nam sicer pred časom na vprašanje odgovorili, da »Omrežje Telekoma Slovenije na tehnologijo Huawei ni bistveno vezano.«, iz A1 pa »Na področju izgradnje in vzdrževanja omrežja ne sodelujemo s Huaweijem, vzpostavljeno imamo dolgoročno sodelovanje z drugimi dobavitelji.«

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji