Objavljeno: 27.11.2018 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2018

V Sloveniji omrežij 5G pred 2020 ni pričakovati

Domače mobilne operaterje smo povprašali po njihovih načrtih z uvedbo omrežij 5G. Najpodrobneje so nam jih predstavili v Telekomu Slovenije. Predstavniki za odnose z javnostmi podjetij A1 in Telemach so bili namreč precej kratki in jedrnati. Njihove odgovore na naša vprašanja povzemamo v celoti:

A1

»V A1 trenutno izvajamo pilotni projekt v enem od večjih slovenskih mest, in sicer nas zanimajo predvsem način gradnje, akvizicija in stroški lokacij, porabe energije, uporaba alternativnih prenosnih tehnik. Prvo komercialno ponudbo opreme in terminalov lahko pričakujemo leta 2020, sprva v urbanih središčih, kasneje pa v omejenem obsegu tudi drugod. Ker smo še vedno v testni fazi, je v tem trenutku še nemogoče podati ocene vložka za prihodnja leta. Prav tako je v tem trenutku težko napovedati, ali bo omrežje 5G doseglo takšno pokritost prebivalstva kot obstoječa mobilna omrežja.«

Telekom

»V Telekomu Slovenije se na uvedbo 5G že aktivno pripravljamo. Pri uvajanju mobilne tehnologije pete generacije gre namreč za dolgoročen tehnološki razvoj, skladno s tem pa skrbno načrtujemo in izvajamo vmesne korake razvoja omrežja. Da je razvoj pete mobilne generacije tehnološko zahteven, dokazujejo tudi evropski razvojni projekti – v Telekomu Slovenije smo kot edini slovenski operater sodelovali pri dveh evropskih projektih, namenjenih razvoju 5G. Prvi je bil projekt iCIRRUS, drugi pa projekt CHARISMA, oba v okviru programa »Obzorje 2020«. Ob tem smo se odzvali tudi na javni poziv Ministrstva za javno upravo (MJU) in Agencije za komunikacijska omrežja in storitve za sodelovanje pri projektu 5G PPDR, tj. vertikale 5G za širokopasovna omrežja za sistem za javno varnost ter zaščito in reševanje. V sklopu aktivnosti na projektu 5G PPDR aktivno sodelujemo pri več projektih, in sicer 5G Varnost, 5G FIRST in 5G-AUTONOME. Projekta 5G Varnost in 5G FIRST sta evropska projekta, ki se osredotočata na rešitve 5G PPDR, prvi na slovenski in drugi na mednarodni ravni, projekt 5G-AUTONOME pa se nanaša na podporo omrežja 5G za samovozeča električna vozila.

Akcijski načrt EU sicer predvideva postopno uvedbo tehnologije 5G od leta 2020 naprej. Prve pilotne ali omejeno komercialne postavitve 5G so bile letos že predstavljene, verjetno pa bodo uporabniki tehnologijo 5G v pravem pomenu lahko dejansko izkusili nekje okoli leta 2020, kar je mejnik, ki mu sledimo tudi v Telekomu Slovenije. Pri uvedbi 5G bo največji zalogaj transformacija tradicionalnega mobilnega jedra na t. i. oblačno tehnologijo. Ob tem bo v prvi fazi prišlo do razmeroma enostavne nadgradnje baznih postaj na prvi t. i. 5G standard NR v načinu NSA. Temu bodo okoli leta 2021 sledile večje nadgradnje zmogljivosti na novih višjih frekvencah in nato izvedbe SA okoli leta 2023 oz. 2025 ter uvajanje e2e rezinjenja (ang. network slicing) oziroma implementacije namenskih omrežij v načinu NWaaS.

Tehnologija 5G bo omogočala izredno raznolike zglede rabe (napredne mobilne širokopasovne storitve, množične storitve interneta stvari, visoko zanesljive in odzivne komunikacije za poslovno kritične zglede rabe), ki pa so prav zato še toliko bolj odvisni od posameznih frekvenčnih spektrov. Terminalna oprema napreduje in bo postopno, verjetno pa ne pred letom 2020, dovolj zmogljiva in dostopna za postopen prehod na 5G v naslednjem desetletju. Pri tem je pomembno, da so frekvenčni spektri sicer tehnološko nevtralni. Tako imamo v Telekomu Slovenije že zdaj najsodobnejše in zmogljivo omrežje 4G+ na temelju tehnologije LTE-A, a to ne omogoča samega vzpona in prehoda prometa in uporabniških primerov na 5G.

Evropska komisija z akcijskim načrtom 5G spodbuja države članice, naj pravočasno zagotovijo nove potrebne spektralne pasove za 5G, k čemer so določene države (Finska, Italija …) že pristopile. Od dodelitve teh spektrov do nadgradnje omrežja za celostno komercialno rabo bo nato minilo še vsaj leto dni. Ob tem bo treba zagotoviti tudi bistveno večje zmogljivosti pokritosti glede zagotavljanja prenosnih hitrosti v bit/s na kvadratni kilometer, kar bo poleg novih spektralnih pasov zahtevalo gostejše dostopovno omrežje baznih postaj. Realne možnosti umeščanja (dodatnih) objektov v prostor bodo zahtevale večje sodelovanje deležnikov (tudi države in lokalnih skupnosti). Poleg tega bosta ekonomika in kompleksnost obvladovanja tehnologij privedla do tega, da bo smiselno implementirati manj infrastruktur, kot jih uporabljamo danes. Ker pa bo tehnologija 5G omogočala raznolike zglede rabe za različna področja (na primer zdravstva, energetike, avtomobilizma, turizma, tovarn in prostega časa) in lažji dostop do virtualnega omrežja 5G različnim uporabnikom, pričakujemo pestro storitveno konkurenco, ki bo za svoje delovanje uporabljala našo infrastrukturo, s tem pa tudi dodaten vzgon gospodarskih dejavnosti in digitalizacije in razvoja družbe. Glede na navedeno trenutno še ne moremo napovedati, kdaj bo možna 95- ali 99-odstotna pokritost prebivalstva 5G.

Uvedba 5G bo zahtevala znatne investicije, a postopoma. V Skupini Telekom Slovenije za investicije že vrsto let namenjamo več kot 100 milijonov evrov na leto, od tega veliko večino prav za razvoj omrežja. Načrtujemo, da naš poslovni načrt nadgradnje omrežja na 5G ne bo bistveno odstopal od dosedanjih vložkov.«

Telemach

»Telemach pozorno spremlja nove tehnološke standarde in načrtuje razvoj omrežja v skladu z razvojem tehnologij. 5G je kot nova tehnologija, ki bo v prihodnosti omogočala nadaljnji razvoj storitev, vsekakor v strateškem interesu Telemacha. Infrastrukturi, ki bo podpirala 5G, zato namenjamo milijonske investicije, saj je za nas bistvenega pomena, da se prilagajamo potrebam naših uporabnikov. Še naprej se bomo trudili in jim omogočali najsodobnejšo tehnologijo.«

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji