Objavljeno: 23.3.1999

Podrobnosti o Mercedu

Intel je na nedavni konferenci javnosti posredoval nekaj novosti v zvezi z dolgo napovedovanim in že nekoliko zamujajočim 64-bitnim procesorjem Merced.

Po zagotovilih predstavnikov podjetja naj bi Merced predstavili že v drugi polovici letošnjega leta s prvimi izdelki, ki bodo do proizvajalcev sistemov prišli v začetku leta 2000. Novi procesor bo podpiral izrecno vzporedno izvajanje, statično napovedovanje vejanja, vzporedne primerjave, spekulativno obdelovanje in nov način zank s možnostjo večsmernega vejanja. Intel bo pri Mercedu prvič podprl tristopenjski sistem predpomnilnikov, pri čemer bosta prva dva delovala enako hitro kakor procesor. Za delovanje novega procesorja bo skrbel nabor vezij 82460GX, ki bo podpiral večprocesorski sistem z osmimi procesorji in gruče do štirih računalnikov. Tehnologija menda omogoča širitev omejitev do sistemov s skupno kar 512 procesorji. Novi nabor bo podpiral procesorje s hitrostmi do 1 GHz, vendar bo marsikdo razočaran, saj bo sprva podpiral vodilo PCI s hitrostjo le 66 MHz. Hitrejše vodilo lahko pričakujemo šele okrog leta 2002. Nabor bo tudi omejeval velikost pomnilnika na 64 GB, vendar že obstajajo načrti, ki bi to omejitev odpravili.

Pri Intelu so prvič tudi spregovorili o prihodnjih operacijskih sistemih za Mercedovega naslednika McKinley. Nedavno so v laboratoriju na simulatorju Merceda uspešno zagnali prihajajoče operacijske sisteme, med katerimi so nekateri prvič imenovani z delovnim imenom. Sem sodijo Win64, delovno ime za 64-bitno različico okolja Windows NT, ter Novellov Modesto, 64-bitni Netware.

Poleg tega je simulator uspešno pognal tri Unixe - Sunov Solaris, HP-jev HP-UX in SCO-jev UnixWare Monterey. Microsoftovi predstavniki so napovedali, da bo Win64 dokončan sočasno s predstavitvijo procesorja Merced in bo nazaj združljiv s sedanjimi 32-bitnimi namenskimi programi. Microsoft bo Win64 predstavil sočasno tudi za okolja Merced ter 64-bitne procesorje Alpha.

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji