Objavljeno: 17.5.2023 08:00 | Teme: google

Po dveh letih vam bo Google pobrisal račun

Diamanti so za vedno, vse ostalo pa počasi razpada. Googlovi računi niso izjema, saj so v podjetju včeraj spremenili politiko ohranjanja neaktivnih računov. Odslej bodo po dveh letih od zadnje uporabe profile nepovratno pobrisali.

Google pravi, da s tem preprečujejo zlorabe za pošiljanje nežele pošte (spama). Opuščeni računi zelo verjetno nimajo nastavljene dvostopenjske avtentikacije, zato jih sčasoma shekajo nepridipravi, ki jih potem uporabljajo za svoje nečedne posle. Sem sodijo zlasti razpošiljanja spama in kraje identitete, saj je na Gmail vezana kopica drugih storitev, kjer lahko ponastavimo geslo. Ob tem pa Google s tem tudi privarčuje, saj brisanje podatkov iz opuščenih računov prihrani prostor in s tem denar. Zato se podjetjem, ki za svoje profile plačujejo, ni bati ničesar. Dokler priteka denar od naročnine, ne bo pobrisano nič.

In kaj je aktivna uporaba? Branje ali pošiljanje e-pošte, uporaba Google Drive, gledanje YouTuba, prenos aplikacij prek Play Stora, uporaba iskanja ali prijava v storitve tretjih proizvajalcev z Googlovimi žetoni. To navajamo tudi zato, da ponazorimo, kako široko je prepleten Googlov ekosistem in kaj vse vedo o nas. Situacija ni povsem jasna za Google Photos, kjer se aktivnost meri ločeno.

Kdor ima račun neaktiven že več kot dve leti, ima do decembra letos čas, da ga dregne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji