Objavljeno: 20.4.2011

Philips opušča televizorje

Nizozemska korporacija Philips, nekoč eden glavnih evropskih ponudnikov televizorjev, se je odločila, da odide iz tega tržnega segmenta, oz. vsaj iz proizvodnje televizorjev. Prodaja je v zadnjih letih močno nazadovala in Philips je globalno postal ponudnik komaj drugega kroga proizvajalcev. V letu 2010 so imel komaj 3,8% svetovnega tržnega deleža, v Evropi pa nekoliko več, nekaj čez 10%.

Philips se je odločil, da bo ta posel zdaj v celoti prepustil strateškemu partnerju, kitajski družbi TPV Technology, sicer specializirani za proizvodnjo monitorjev in televizorjev. Ustanovili bodo skupno podjetje, v katerem bo imel Philips 30% delež in kamor se bo preselila večina Philipsovih inženirjev s področja televizorjev. Blagovna znamka Philips ostaja, zaenkrat je gotovo, da vsaj še 10 let. Philips bo tako dobil tudi 30% dobička, po oceni najmanj 50 milijonov evrov letno, začenši od leta 2013.

Philips je podoben korak naredil že leta 2008, ko je TV posel prepustil družbi Funai v ZDA in TPV v Aziji. Zdaj so se odločili za popoln odstop. Podrobnosti kažejo, da je Philips imel vse manj dodane vrednosti v proizvodni verigi televizorjev, saj je celoten nabor komponent kupoval drugje. Zaslone na primer pri LG Electronics (70%) in Sharpu (30%).

http://www.philips.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji