Objavljeno: 16.8.1999

Petek trinajstega za Iridium

Družba Iridium je v petek 13. avgusta 1999 na sodišču zvezne države Delaware vložila vlogo za stečaj po znamenitem 11. členu ameriškega zakona o stečaju. Ta člen daje podjetjem še eno priložnost za ohranitev poslovanja v obdobju, ko podjetje razvija načrt za odplačevanje dolgov.

Kljub drugačnejšim obetom pred komaj nekaj dnevi se lastniki operaterja satelitske telefonije niso uspeli dogovoriti, kako odplačati naraščajoče dolgove. Nekateri delničarji so skoraj istočasno na newyorškem sodišču zahtevali popoln stečaj, saj menijo, da bi s tem imeli več možnosti, da bi prišli do vloženega denarja.

Uradnih izjav predstavnikov Iridiuma ni prav veliko. Iridium je s to potezo pridobil nekaj manevrskega prostora, vendar ta ne razrešuje ključnega problema -- pomanjkanja strank. Nekateri poznavalci menijo, da bo stečaj le okrepil Iridium, čeprav večina še vedno dvomi, da bo Iridiumu uspelo privabiti zaželeno število naročnikov. Največji lastnik Iridiuma je Motorola, njeni predstavniki pa so prepričani, da bo Iridium na nogah že po enem mesecu.

Marsikdo pa se s to oceno ne strinja in meni, da bo Iridium potreboval vsaj tri mesece za temeljno okrevanje. Večinski lastnik japonske podružnice Iridiuma, tretji največji japonski telekomunikacijski operater DDI, je drugi največji delničar svetovnega Iridiuma. DDI je doslej v Iridium vložil 11 milijard jenov in je pipravljen vložiti še dodatna sredstva, saj se je že zelo približal načrtovanemu številu naročnikov na Japonskem -- pridobil je že 2700 naročnikov, kar je 80 % načrtovanega. Japonci pričakujejo, da bi se jim naložbe izplačale do marca 2001, če bi se le Iridium ohranil.

http://www.iridium.com

http://www.mot.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji