Objavljeno: 5.2.2019 11:00

Peking: zastoj v prometu zaradi programske nadgradnje

Kitajski mediji poročajo o bizarnem incidentu, ki je nedavno za več kot uro ohromil promet v enem najbolj prometnih delov Pekinga. Krivec je prodorno kitajsko startup podjetje NIO, ki pripravlja novo znamko električnih avtomobilov NIO EV, s katerimi so poželi precej zanimanja tudi na sejmih na Zahodu.

Eden od njihovih avtomobilov, ki sodi v floto pilotskih vozil za razvoj in testiranje vozila, je kot kaže obstal sredi vozišča zaradi težav pri posodobitvi programske opreme, ki je onesposobila glavne funkcije vozila. Po navedbah prič je avto preprosto obstal, obenem ga ni bilo mogoče premakniti na stran, dokler se nadgradnja programske opreme in uspešno zaključila.

Predstavniki podjetja so sicer skušali zgladiti težavo, a so v glavnem napako pripisali vozniku, ki se ni držal navodil. Ta je menda zagnal posodobitev programske opreme (OTA, over the air update), čeprav bi se moral pred tem ustaviti in posodobitev opraviti v nadzorovanem okolju. Tako vsaj uradna razlaga, čeprav nekateri sumijo, da se je posodobitev sprožila sama.

Incident družbe NIO je lep primer prihajajoče nove dobe, ko bodo imeli avtomobili vgrajene še več programske opreme kot danes, posledično pa jo bo treba vzdrževati in nadgrajevati. Težave, ki jih imamo pogosto z nadgradnjami osebnih računalnikov in telefonov se potemtakem kaj lahko ponovijo tudi v pametnih avtomobilih, če bodo ti imeli tako pomanjkljive procedure za nadgradnje in popravke, ki več pokvarijo, kot popravijo. Nkaj, česar smo na žalost vse preveč vajeni v računalniški industriji.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji