Objavljeno: 25.9.2014 06:00

PayPal previdno k bitcoinu

PayPal začenja sodelovati z BitPayem, CoinBaseom in GoCoinom, ki skrbijo za procesiranje transakcij z bitcoinom. To pomeni, da na PayPalu počasi že lahko pričakujemo podporo za plačevanje z bitcoinom.

Začetna podpora bo sicer bolj simbolična, saj bodo veljale kar hude omejitve. Uporabniki ne bodo mogli z bitcoini plačevati kar vsepovprek niti ne bodo mogli imeti stanja v bitcoinih na računu na PayPalu. Z njim bodo lahko plačevali le pri nekaterih trgovcih. Za zdaj bodo to le takšni, ki prodajajo digitalne dobrine, pa še to ne vsi in omejeno na ZDA. S tem se želi PayPal zaščititi za primer kakšnih zlorab, saj bodo zneski nizki, število transakcij pa obvladljivo.

V začetku tega meseca je podporo bitcoinu napovedal tudi Braintree, ki je v lasti PayPala (slednji pa v lasti Ebaya), kar bo sčasoma pomenilo, da bomo z bitcoini lahko plačevali Uber, AirBnb ipd.

Zanimivo je, da se je PayPal odločil za tri podjetja, ki procesirajo plačila z bitcoinom. To kaže, da si ne želijo preveč zapreti možnosti in da je sistem še globoko v gradnji – testi so potekali že pet mesecev pred sedanjo javno objavo.

Kdaj (če sploh) bo bitcoin mogoče uporabi na PayPalu brez omejitev kakor evre, je nemogoče napovedati. Zato mora PayPal rešiti še nekaj tehničnih, družbenih in pravnih težav. Eden prvih problemov bodo refundacije, ki varujejo kupca, a jih bitcoin zaradi samega ustroja seveda ne podpira.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji